Dziś zapraszam na pyszne korzenne muffinki z melasą i masłem orzechowym. Ciastka wykonałam bez użycia cukru i jajek – uwierzcie da się;) Przepis jest bardzo prosty – zrobienie ciasta zajmuje 5 minut! Nie potrzebujemy do tego celu miksera – wystarczy trzepaczka “rózga”. Masło orzechowe dodaje ciastkom niebywałego posmaku. Całość jest wyśmienita.
Przepis polecam wszystkim amatorom słodkości – a zwłaszcza młodym mamom i tatom, którzy nie mają czasu na pieczenie i cenią sobie cieszę w domu, gdy dziecko śpi.
Składniki (muffinki – 16 szt.):
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki kakao,
- 1 łyżka rozpuszczalnej kawy,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- szczypta cynamonu,
- 1/4 szklanki miodu (polecam wieloowocowy),
- 2 łyżki melasy,
- 1 szklanka mleka,
- 170 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 łyżka olejku waniliowego
Składniki (polewa):
- masło orzechowe
Przygotowanie (muffinki):
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 180°C.
- Szykujemy 2 miski na nasze produkty. Do jednej dodajemy wszystkie suche składniki i mieszamy je ze sobą, a do drugiej mokre.
- Na koniec łączymy ze sobą zawartość obu naczyń i delikatnie ją mieszamy.
- Ciasto wlewamy do papilotek i pieczemy przez około 25 minut.
Przygotowanie finał – polewa:
- Jeszcze ciepłe ciastka smarujemy masłem orzechowym (dzięki temu masło roztopi się na muffinkach i stworzy polewę).
- Wystudzone ciastka można pozbawić papilotek i śmiało skonsumować;)
Jak widać, przepis na korzenne muffinki jest bardzo prosty – zachęcam do jego wypróbowania i podzielenia się ze mną swoimi opiniamiŻyczę smacznego!:)
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014