Dziś prezentuję danie szybkie, smaczne i zdrowe – łosoś gotowany na parze. Zachęcam do jego wykonania nie tylko osoby dbające o linię;) Łosoś w sosie jogurtowym – to poezja. Dzięki gotowaniu na parze ma delikatny smak i jest bardzo zdrowy.
Składniki:
- 2 filety z łososia,
- 1 pęczek kopru,
- małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 cytryna,
- sól,
- biały pieprz,
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
- Filety myjemy i układamy na folii aluminiowej i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Na łososiu umieszczamy plasterek cytryny bez pestek.
- Rybę szczelnie zawijamy w folii aluminiowej i gotujemy na parze przez około 20 minut.
- Do jogurtu dodajemy odrobinę soku z cytryny, sól, biały pieprz oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
- Ugotowaną rybę polewamy sosem jogurtowym.
Łosoś na parze w sosie jogurtowym doskonale smakuje z purée ziemniaczano-marchewkowym (mieszamy ze sobą ugotowaną marchewkę,1/2 kg ziemniaków oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego).
Filet gotowany na parze jest pyszny oraz szybki w wykonaniu. Danie polecam wszystkim amatorom ryb.
Życzę smacznego:)
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 364 razy, 2 wizyt dzisiaj)