Łosoś gotowany na parze w sosie jogurtowym

Dziś prezentuję danie szybkie, smaczne i zdrowe – łosoś gotowany na parze. Zachęcam do jego wykonania nie tylko osoby dbające o linię;) Łosoś w sosie jogurtowym – to poezja. Dzięki gotowaniu na parze ma delikatny smak i jest bardzo zdrowy.

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 1 pęczek kopru,
  • małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 cytryna,
  • sól,
  • biały pieprz,
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Filety myjemy i układamy na folii aluminiowej i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Na łososiu umieszczamy plasterek cytryny bez pestek.
  2. Rybę szczelnie zawijamy w folii aluminiowej i gotujemy na parze przez około 20 minut.
  3. Do jogurtu dodajemy odrobinę soku z cytryny, sól, biały pieprz oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Ugotowaną rybę polewamy sosem jogurtowym.

Łosoś na parze w sosie  jogurtowym doskonale smakuje z purée ziemniaczano-marchewkowym (mieszamy ze sobą ugotowaną marchewkę,1/2 kg ziemniaków oraz 4 łyżki jogurtu naturalnego).

Filet gotowany na parze jest pyszny oraz szybki w wykonaniu. Danie polecam wszystkim amatorom ryb.

Łosoś w sosie jogurtowym
Łosoś gotowany na parze z sosem jogurtowym

Życzę smacznego:)

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).

(Odwiedzono 364 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *