Dziś zapraszam na egzotyczny sernik na zimno. Ciasto jest delikatne w smaku i co najważniejsze nie trzeba go piec. Granat i mango doskonale się dopełniają, nadając deserowi cudownego aromatu. Daj się skusić na słodycz z rajską nutą:)
Składniki:
- 1/2 kg sera waniliowego,
- 25 g żelatyny,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- 2 galaretki truskawkowe,
- biszkopty lub spód biszkoptowy,
- 1 granat – owoce,
- 1 mango
Przygotowanie:
- Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut.
- Mango myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Gotowy owoc delikatnie kroimy w kostkę.
- Granat również myjemy, przecinamy na pół i wyłuskujemy owoce.
- Zestaloną żelatynę przekładamy do miski, dodajemy 1 szklankę gorącej przegotowanej wody. Całość mieszamy i pozostawiamy na kwadrans do wystygnięcia.
- W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą ser, cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami lub spodem biszkoptowym. Następnie wlewamy masę serową. Całość pozostawiamy na 20 minut w lodówce, aby stężało.
- Po tym czasie delikatnie układamy kawałki mango na cieście.
- Na koniec wlewamy na sernik gęstniejącą galaretkę i posypujemy owocami granatu.
- Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego zestalenia.
Tak przygotowany egzotyczny sernik na zimno będzie kusił Waszych gości swoim wyglądem i smakiem. Sernik na zimno doskonale sprawdzi się, jako tort urodzinowy. Umili wszystkim gościom czas i zaczaruje ich swoim smakiem.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Smacznego!
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 892 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Ja bym się skusiła bez wahania, pysznie wygląda 🙂