Zapraszam na gulasz wołowy po węgiersku. Pyszny i łatwy w wykonaniu. Danie dla osób ceniących delikatną i kruchą wołowinę. Nie trzeba być kulinarnym wirtuozem, aby przygotować to pyszne danie. Cały sekret tkwi w czasie duszenia mięsa.
Składniki:
- 1 kg dobrej jakości wołowiny,
- olej do smażenia,
- 30 g mąki,
- 3 duże poszatkowane cebule,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 50 g koncentratu pomidorowego,
- odrobina soli i cukru
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, kroimy w kostkę i obtaczamy w mące. Następnie rumienimy je na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Podpieczoną wołowinę umieszczamy w dużym rondlu i zalewamy wodą (woda powinna nakryć mięso).
- Cebulę dusimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, po czym dodajemy ją do rondla z wołowiną i przyprawiamy cukrem (to znacząco skraca czas gotowania). Po godzinie dodajemy sol i dusimy jeszcze przez godzine lub dwie (do uzyskania miękkości). W tym czasie kontrolujemy ilość wody w garnku i w razie potrzeby uzupełniamy ją.
- Na patelni rozgrzewamy około 20 g oliwy, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz paprykę – całość zasmażamy przez około minutę. Po czym rozrzedzamy sos odrobiną wody. Zawartość patelni wlewamy do naszego gulaszu i dusimy przez kilka minut.
Gęstość gulaszu zależy od naszych upodobań. Zawsze możemy go rozrzedzić wodą lub zagęścić mąką (do kubka wsypujemy kilka łyżek mąki, po czym dolewamy sos gulaszowy. Całość mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, przypominającej ciasto naleśnikowe. Wlewamy naszą miksturę do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy).
Gulasz doskonale smakuje podany z lanymi kluskami, ziemniakami, czy ryżem. Ewentualną surówkę z warzyw podajemy oddzielnie. Bardzo cenię tę potrawę za jej smak i łatwość wykonania. Polecam wszystkim:)
Smacznego!
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Pycha, zapraszam na pikantną zupę gulaszową z czerwoną fasolą
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/10/pikantna-zupa-gulaszowa-z-czerwona.html
Super pomysł, zapraszam na pyszną i skuteczną dietę
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/2014/03/czym-jest-3d-chili-i-jak-sie-przygotwac.html
Super!
Polecam węgierski gulasz rybny
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/wegierski-gulasz-rybny.html
Wspaniała propozycja
Polecam moje sposoby na gulasz
http://www.przepismamy.pl
wypróbuję je na niedzielny obiad, a ja polecam domowy wyrób serów: feta, camembert, mozzarella i inne lub cydru, miodu pitnego i innych trunków na blogu
http://winoiser.com
gulasz pierwsza klasa 🙂 a co powiesz na roladki wołowe?
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/roladki-woowe.html
uwielbiamy gulasz wołowy 🙂 jest znakomity 🙂 zobacz tez moje pomysły na gulasz
http://ronddel.blogspot.com/search?q=gulasz+przepisy
wypróbuję na jutrzejszy obiad, a ja polecam domowy wyrób serów: feta, camembert, mozzarella i inne lub cydru, miodu pitnego i innych trunków na
http://blog.winoiser.com
Dziękuję i polecam się na przyszłość:)
nie zawsze mam tyle czasu. Ale wystarczy dodać do gotowanego sosu odrobinę cukru. Mięso dużo szybciej robi się miękkie i kruche.
Dziękuję za radę – chętnie spróbuje:)
Pyszny gulasz. Zapraszam na proste domowe pączki http://www.ewa-gotuje.pl/paczki-2-13.html
Coraz fajniejsze przepisy na blogach, kiedy ja to wszystko wypróbuję… 🙂
http://www.buster.pw/5-spraw-w-ktorych-kobiety-sa-dla-mnie-niezastapione/
Duszona wołowina pod każdą postacią jest świetna, tylko nie soli się jej przed smażeniem , twardnieje wtedy i trzebą ją dłużej dusić. Pozdrawiam i życzę dalszych kulinarnych rozkoszy
Dziękuję za radę – na pewno zastosuję się;)
Pyszny gulasz, spróbuj też mojego przepisu
http://bulkazchlebem.pl/gulasz-wegierski-z-lopatka-wieprzowa
Może się przyda: Prof. Cichosz o tłuszczach – http://www.stachurska.eu/?p=17727 .