Murzynek / brownie, to jedno z pierwszych ciasto, jakie jadłam w dzieciństwie. Tata je piekł, a my mu wzorowo przeszkadzaliśmy 😉 Brawnie polecam wszystkim. W tym wydaniu jest bardzo aromatyczny, dzięki dużej ilości orzechów. A intensywnie czekoladowy smak zniewoli Wasze kubki smakowe:)
Składniki (ciasto):
- 150 g czekolady deserowej,
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 200 g posiekanych orzechów laskowych,
- 150 g mąki tortowej,
- 6 jajek,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki kakao,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- szczypta mielonego kardamonu,
- 1 aromat migdałowy
Składniki (polewa):
- 150 g czekolady deserowej,
- 50 g masła,
- 2 łyżki śmietany kremówki,
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie (ciasto):
- Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy masło. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej – pamiętając o częstym mieszaniu.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru.
- Do masy czekoladowej stopniowo dodajemy żółtka, pozostały cukier, miód, orzechy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawy – dokładnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy sztywne białka. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blachę o wymiarach 22×29 cm wykładamy papierem do pieczenia. Powinien on wystawać poza brzegi formy. Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku przez około 30 minut w 180°C (termoobieg).
Przygotowanie (polewa):
- Czekoladę siekamy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (na garnek z odrobiną wrzącej wody wkładamy metalową miseczkę, w której będziemy rozpuszczać składniki).
- Gdy czekolada będzie płynna zdejmujemy ją z ognia i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Po lekkim przestudzeniu polewa jest już gotowa.
Przygotowanie (finał):
- Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Polecam to proste ciasto, jest idealne na rodzinne przyjęcie.
Bez okazji również można je upiec i delektować się nim w doborowym towarzystwie;).
Życzę smacznego!
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 1 874 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Wspaniałe ciacho!