Pudding chia pierwszy raz jadłam w kawiarni podczas babskich ploteczek. Bardzo mi smakował i od razu zaczęłam kombinować, jak można go zrobić samodzielnie w domu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że przepis na kokosowy pudding jest tak prosty! Szybko stał się moim deserowym ulubieńcem. Zyskał uznanie dzięki niezwykłemu aromatowi, bardzo ciekawej konsystencji i przede wszystkim smakowi.
Połączenia słodkiego mango, zmysłowego kokosa i tajemniczego chia musi być kuszące!
A jeśli dodam, że nasiona chia poprawiają przemianę materii, dają uczucie sytości, i wzmacniają układ kostny, to już chyba nie będę musiała Was dłużej zachęcać, co? 😀
Zapraszam do wspólnego rozpieszczania zmysłów! 😀
Składniki:
– 400 ml mleczka kokosowego,
– 1 łyżka jasnego miodu,
– 1 dojrzałe mango zmiksowane na gładko,
– 4 płaskie łyżki chia
– opcjonalnie świeże owoce do dekoracji lub prażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Mleko kokosowe dokładnie mieszamy z miodem.
- Następnie dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką rózgą, aby nasionka nie opadły na dno (bo wówczas powstaną nieestetyczne grudki). Odstawiamy na 15 minut.
- Po wskazanym czasie ponownie mieszamy masę i przelewamy do salaterek, które zabezpieczamy folią aluminiową. Pozostawiamy w lodówce na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc 🙂 .
Gotowy pudding chia ozdabiamy musem z mano i ulubionymi owocami.
Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni doskonale wzbogacą aromat deseru.
Moimi ulubionymi dodatkami są borówki i jeżyny, ale maliny sprawdzą się równie dobrze. Mam nadzieję, że Was skusiłam, bo zdecydowanie warto 😀
Życzę smacznego dnia 😀
Wspaniały deser! Wygląda znakomicie a składniki wskazują na to, że smakuje równie dobrze. Dziękuję za inspirację. “Chia” to obecnie bardzo rzadki wyraz w moim słowniku kulinarnym. Czuję, że niedługo nie będę miał siłę dalej się mu opierać. Nie ukrywam, że dokładasz właśnie do tego swoje trzy gorsze 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!
Jak miło czytać tak miłe komentarze:) Dziękuję i życzę udanych eksperymentów z chia:)
Bardzo ciekawa propozycja. Chia tak srednio mi odpowiadają ale to samo zdrowie wiec…;)
Słodkie mango może troszke pomóc w tej niechęci do chia;)
Faktycznie, te nasiona to samo zdrowie:)
Ale zapraszam też do innych przepisów bez chia:)
Ostatnio bardzo polubiłam dodatek chia do deserów 😉
Uwilbiam chia. My robimy z truskawkami miksowanymi a ostatnio też z malinami i mango – polecam 🙂
Wczoraj kupiłam mango i zastanawiałam się, jak je wykorzystać. Teraz już wiem!
Jeśli chodzi o letnie zestawienia puddingów z chia to ten przepis jest w top 3 moich ulubionych. Bardzo fajny przepis.
Dziekuje, milo mi to slyszec 🙂
Mniam! Uwielbiam puddingi chia a najbardziej z musem malinowym. Całkiem dobre są tez z tapioki. Próbowałaś?
Nie, tapioki jeszcze nie robilam.poratujesz przepisem? 😀
Raz chia używałam ale jakoś mi nie podeszło,chyba przez konsystencję. Deser wygląda bardzo apetycznie pomimo chia 😉
Chia zestala ten deser 🙂
Zachecam do wyprobowania, jesli chia nadal beda przeszkadzac, to faktycznie, ten dodatek nie jest dla Pani 🙂
Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie jadłam… nasion chia. Czas to zmienić ☺
Dlaczego wstyd? 😉 Widocznie skupialas sie na rodzimych smakach, co tez jest dobre. A na chia przyjdzie jeszcze czas 🙂