Ayran to napój rodem z Turcji. Doskonale gasi pragnienie, świetnie smakuje, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie trochę wody, jogurtu i soli. Dodatkowo to świetny dodatek do wszelkich pikantnych i ostrych dań.
Ayran doskonale chłodzi i odświeża, a tego nam dziś potrzeba 🙂 Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Ayran – przepis:
Składniki na 4 porcje:
- 2 szkl. gęstego jogurtu
- 2 szkl. wody,
- płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w butelce i wstaw na minimum godzinę do lodówki. I gotowe! 🙂
Ayran – rady:
Można go przygotować z dodatkiem mięty lub pieprzu.
Jeśli chcesz uzyskać lekką piankę, to zamiast zwykłej wody dodaj gazowaną (o neutralnym smaku).
Ja czasami oddaję kostki lody do ayranu, żeby szybciej się schłodził – to opcja dla spragnionych 🙂
Zobacz też:
Wystarczy “kliknąć” zdjęcie lub link, aby przejść do interesującego Cię przepisu.
Bardzo lubię ten smak 🙂 Świetnie orzeźwia, choć wydaje mi się, że taki dość specyficzny smak nie przypadnie każdemu do gustu.
O gustach się nie dyskutuje 🙂 Ja mogę tylko podać przepis i zachęcić do jego wypróbowania 🙂