Co jeść i pić w upały?

Latem, gdy temperatura sięga zenitu każdy z nas zastanawia się czym ugasić pragnienie? Szukamy też prostych przepisów na dania i przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Tu z pomocą przychodzą domowe lody (łatwiejsze, niż się z pozoru wydaje), naturalne wody smakowe oraz chłodniki.

 

Domowe lody, woda aromatyzowana owocami lub zupa bez gotowania to idealne propozycje na aktualne upały. Nie wymagają dużego nakładu pracy i są bardzo smaczne. Zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami.

 


Co jeść i pić w upały – przepisy:

 

Lody na śmietanie

Domowe lody na śmietanie

 

Składniki:

  • 200g śmietany 30%,

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 2-3 łyżki cukru pudru/ zmielonego ksylitolu,

  • 1 szkl. malin

 

Przygotowanie:

  1. Ubij na sztywno śmietanę.

  2. Maliny rozgnieć widelcem i dodaj do nich jogurt i cukier puder – całość wymieszaj.

  3. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wlej do plastikowego pojemnika.

  4. Lody umieść na 12 godzin w zamrażalniku.

 

Słodkie lody z awokado

Słodkie lody z awokado

 

 Składniki:

  • 2 duże banany,

  • 1 awokado,

  • sok z 1/4 cytryny,

  • opcjonalnie syrop klonowy do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki i włóż na min. 1 godzinę do zamrażalki.

  2. Obrane i wypestkowane awokado zblenduj z zamrożonymi bananami. I gotowe

 

Wody smakowe

Woda „smakowa”

 

Do jej przygotowania potrzebujemy dzbanek z wodą, kostki lody i któryś z poniższych dodatków:

  • garść malin lub truskawek,

  • krążki cytryny, ogórka i listki mięty,

  • plasterki cytryny oraz listki bazylii

 

napój mleczny ayran

Ayran – turecki napój na upały

 

Składniki na 4 porcje:

  • 2 szkl. gęstego jogurtu (bałkański lub grecki)

  • 2 szkl. wody,

  • płaska łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w butelce i wstaw na minimum godzinę do lodówki. I gotowe!

 

Chłodnik bez gotowania

Ekspresowy chłodnik bez gotowania

 Składniki:

  • 1/2 l zakwasu buraczanego lub barszczu z kartonika,

  • 1/2 l kefiru,

  • 1/2 l jogurtu naturalnego,

  • 1 ogórek starty na tarce o grubych oczkach,

  • 1 pęczek rzodkiewek – również startych na grubych oczkach,

  • 2 łyżki drobno pokrojonego koperku,

  • 2 łyżki drobno posiekanych listków botwinki,

  • 2 łyżki soku z cytryny,

  • do smaku sól, szczypta cukru i biały pieprz

 

Przygotowanie:

  1. W garnku wymieszaj ze sobą zakwas lub barszcz z kartonika, kefir i jogurt.

  2. Następnie dodaj warzywa: ogórek, rzodkiewkę, koperek i botwinkę i dopraw do smaku.

  3. Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzło.

  4. Chłodnik podaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub w opcji bez gotowania – z wypestkowanym i pozbawionym skórki awokado.

 

Pyszna zupa-krem z borkułów

Zupa krem z brokułów

 

Składniki:

  •  1 spora główka brokułu podzielona na różyczki,
  •  2 duże marchewki,
  •  kawałek pora,
  • 1 mała pietruszka,
  •  sól i pieprz,
  •  kilka łyżek mleczka kokosowego.
  •  2 litry wody,
  •  spora garść prażonych nasion, np: dyni, słonecznika i pinii

 

Przygotowanie:

  1. Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i gotuj na silnym ogniu przez około kwadrans.
  2. Następnie dodaj różyczki brokułu i gotuj przez kolejny kwadrans.
  3.  Na koniec dodaj przyprawy, mleczko kokosowe i całość ozdób prażonymi nasionami.

 

Domowa tortilla pszenna

Tortilla z warzywami

 

Przepis na tortille znajdziesz TU – kliknij. Możesz ją posmarować hummusem z tego przepisu – KLIK. Całość wzbogać sałatą lodową, ogórkami, papryką i pomidorem. Przypraw odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Uzyskasz w ten sposób szybki obiad w 5 minut.

 

Co jeść i pić w upały – rady:

turecki ayran

Pamiętaj, aby pić więcej wody i soków owocowych oraz warzywnych. Soki świetnie uzupełniają płyny w organizmie oraz dostarczają substancje mineralne.

Stawiaj na soczyste owoce typu arbuz, czy truskawki.

Nie zapominaj o warzywach – jedz ich więcej niż zwykle.

Sięgaj też po produkty pełnoziarniste. Z makronu możesz przygotować pyszny obiad w postaci sałatki z warzywami i kawałkiem mięsa.

.

.

Zobacz też:

Wystarczy Kliknąć zdjęcie lub opis, aby przejść do wybranego przepisu.

(Odwiedzono 1 092 razy, 1 wizyt dzisiaj)

7 Replies to “Co jeść i pić w upały?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *