Latem, gdy temperatura sięga zenitu każdy z nas zastanawia się czym ugasić pragnienie? Szukamy też prostych przepisów na dania i przekąski, które nie wymagają dużego nakładu pracy. Tu z pomocą przychodzą domowe lody (łatwiejsze, niż się z pozoru wydaje), naturalne wody smakowe oraz chłodniki.
Domowe lody, woda aromatyzowana owocami lub zupa bez gotowania to idealne propozycje na aktualne upały. Nie wymagają dużego nakładu pracy i są bardzo smaczne. Zapraszam do zapoznania się z poniższymi przepisami.
Co jeść i pić w upały – przepisy:
Domowe lody na śmietanie
Składniki:
200g śmietany 30%,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
2-3 łyżki cukru pudru/ zmielonego ksylitolu,
1 szkl. malin
Przygotowanie:
Ubij na sztywno śmietanę.
Maliny rozgnieć widelcem i dodaj do nich jogurt i cukier puder – całość wymieszaj.
Połącz ze sobą wszystkie składniki i wlej do plastikowego pojemnika.
Lody umieść na 12 godzin w zamrażalniku.
Słodkie lody z awokado
Składniki:
2 duże banany,
1 awokado,
sok z 1/4 cytryny,
opcjonalnie syrop klonowy do smaku
Przygotowanie:
Banany obierz i pokrój w cienkie plasterki i włóż na min. 1 godzinę do zamrażalki.
Obrane i wypestkowane awokado zblenduj z zamrożonymi bananami. I gotowe
Woda „smakowa”
Do jej przygotowania potrzebujemy dzbanek z wodą, kostki lody i któryś z poniższych dodatków:
garść malin lub truskawek,
krążki cytryny, ogórka i listki mięty,
plasterki cytryny oraz listki bazylii
Ayran – turecki napój na upały
Składniki na 4 porcje:
2 szkl. gęstego jogurtu (bałkański lub grecki)
2 szkl. wody,
płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj w butelce i wstaw na minimum godzinę do lodówki. I gotowe!
Ekspresowy chłodnik bez gotowania
Składniki:
1/2 l zakwasu buraczanego lub barszczu z kartonika,
1/2 l kefiru,
1/2 l jogurtu naturalnego,
1 ogórek starty na tarce o grubych oczkach,
1 pęczek rzodkiewek – również startych na grubych oczkach,
2 łyżki drobno pokrojonego koperku,
2 łyżki drobno posiekanych listków botwinki,
2 łyżki soku z cytryny,
do smaku sól, szczypta cukru i biały pieprz
Przygotowanie:
W garnku wymieszaj ze sobą zakwas lub barszcz z kartonika, kefir i jogurt.
Następnie dodaj warzywa: ogórek, rzodkiewkę, koperek i botwinkę i dopraw do smaku.
Całość wymieszaj i odstaw do lodówki na 2 godziny, aby się przegryzło.
Chłodnik podaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub w opcji bez gotowania – z wypestkowanym i pozbawionym skórki awokado.
Zupa krem z brokułów
Składniki:
- 1 spora główka brokułu podzielona na różyczki,
- 2 duże marchewki,
- kawałek pora,
- 1 mała pietruszka,
- sól i pieprz,
- kilka łyżek mleczka kokosowego.
- 2 litry wody,
- spora garść prażonych nasion, np: dyni, słonecznika i pinii
Przygotowanie:
- Włoszczyznę pokrój na mniejsze kawałki, zalej wodą i gotuj na silnym ogniu przez około kwadrans.
- Następnie dodaj różyczki brokułu i gotuj przez kolejny kwadrans.
- Na koniec dodaj przyprawy, mleczko kokosowe i całość ozdób prażonymi nasionami.
Tortilla z warzywami
Przepis na tortille znajdziesz TU – kliknij. Możesz ją posmarować hummusem z tego przepisu – KLIK. Całość wzbogać sałatą lodową, ogórkami, papryką i pomidorem. Przypraw odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Uzyskasz w ten sposób szybki obiad w 5 minut.
Co jeść i pić w upały – rady:
Pamiętaj, aby pić więcej wody i soków owocowych oraz warzywnych. Soki świetnie uzupełniają płyny w organizmie oraz dostarczają substancje mineralne.
Stawiaj na soczyste owoce typu arbuz, czy truskawki.
Nie zapominaj o warzywach – jedz ich więcej niż zwykle.
Sięgaj też po produkty pełnoziarniste. Z makronu możesz przygotować pyszny obiad w postaci sałatki z warzywami i kawałkiem mięsa.
.
.
Zobacz też:
Wystarczy Kliknąć zdjęcie lub opis, aby przejść do wybranego przepisu.



https://www.zjem-cie.pl/rybne-kaski/



https://www.zjem-cie.pl/lekka-salatka-z-kozim-serem/



https://www.zjem-cie.pl/mango-lassi/
W takie upały najlepiej sprawdza się kawa mrożona! Ale taka klasyczna bez słodkich dodatków 🙂
Brzmi kusząco, choć kawę piję okazjonalnie 🙂
Odpowiednia ilość płynów to podstawa! Cenne wskazówki, fale upałów podobno znów się do nas zbliża…
We Wrocławiu jest dziś przyjemnie ciepło, a zapowiada się znów tropikalna pogoda 🙂
Dziękuję – woda to podstawa 🙂
Soczyste owoce to jest to! Arbuz to mój ulubiony owoc w wakacje. 🙂
Fajny wpis!
Dojrzały słodki arbuz to ideał w upały, również bardzo lubię 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂