Po świątecznym objadaniu się zapraszam na lekki i smaczny obiad – krem z dyni. Danie jest słodkie, zdrowe i pożywne.
Przygotowanie tej aksamitnej zupy nie zajmie nam wiele czasu. Krem z dyni doskonale smakuje z prażonymi płatkami migdałowymi.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 1/2 litra mleka,
- włoszczyzna: świeża marchewka, por i pietruszka,
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ja polecam utłuczenie w moździerzu),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szczypta soli i białego pieprzu,
- 2 łyżki miodu
Przepis:
- Drobno posiekaną włoszczyznę zalewamy 1/2 litra wody i gotujemy pod przykryciem na mocnym ogniu przez 20 minut. Gdy bulion będzie gotowy odcedzamy z niego warzywa.
- W tym czasie dynię myjemy, obieramy ze skóry oraz wydrążamy miąższ z pestkami. Czystą dynie kroimy na małe kawałki.
- Do garnka wlewamy mleko, dorzucamy dynię oraz drobno pokrojony imbir – całość solimy i przyprawiamy zmielonym zielem angielskim. Gotujemy około 20-stu minut, aż dynia zmięknie.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę soli i dusimy drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Na koniec łączymy ze sobą czysty bulion, uduszone warzywa oraz dynię w mleku. Całość miksujemy i przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, miodem oraz białym pieprzem i solą. Zupę podajemy posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.
Zachęcam do ugotowania tej zupy, bo warto!
Smacznego:)
(Odwiedzono 1 286 razy, 1 wizyt dzisiaj)
fajna propozycja .. uwielbiam kremy a ten jest bajeczny , ja ostatnio robilam z burakow tez byl dobry 🙂
pozdrawiam
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania przepisu. A ja chętnie zmierzę się z bulionem z buraków:)
dynię uwielbiam, krem to rewelacja!
Bardzo dziękuję i polecam się na przyszłość:D
powiem, że już dawno myslałam nad przygotowaniem tej zupy. Pewnie teraz na jesien zrobie, bo jak widze to nic trudnego
Pewnie, to prosta i smaczna zupa 🙂
Może mi się w końcu uda zrobić tą zupę 😉
Polecam, bo warto 🙂
Zdecydowanie bym zjadła <3
Polecam 🙂
Brzmi pysznie
I zapewniam, ze takie jest
Właśnie wiozę wielką dynię z ogródka od moich rodziców. Będzie z niej zupa i ciasto.
Zdradzisz przepis na ciasto? 🙂
dziękuję za ten przepis, okres dyniowy na czasie, zrobie zapewne dla siebie, bo z moich chlopow nikt nie ruszy
Jak poczuja jej zapach, to sie skusza 😉
Jaka prosta 🙂 Do tej pory jadłam tylko w wersji pikantnej albo bardziej orientalnej 🙂
Ostatnio tez byla u mnie pikantna. I sama nie wiem ktora wersje bardziej lubie 😉
od razu poprawia humor 🙂
100% racji 🙂
Z miodem jeszcze nie jadłam 😉 Imbir – klasyk. Zawsze mi się wydawało ze zupa dyniowa bez niego nie ma racji bytu. Ale ostatnio robiłam bez imbiru za to z trawa cytrynowa i wyszła bajecznie!
A ja nigdy miodu nie dodawalam 😉 musze to wyprobowac 🙂
Wygląda smakowicie i ożywczo 🙂
Zatem smacznego 😉
W tym roku jeszcze nie robiłam, ale wszystko przede mną 😉
Ja na zupę dyniową zwykle chodzę do mamy, nikt nie robi tak dobrej jak ona 🙂 może kiedyś ją zaskoczę i sama zrobię 🙂
Mamusine obiady sa najlepsze. Nawet ja nie moge z nimi konkurowac 😉
Uwielbiam zupe dyniową i na pewno zrobię z Twojego przepisu 🙂
Dziekuje i czekam na recenzje 😉
ależ pysznosci 🙂
Zatem smacznego 😉
Mleko! Zrobiłam dziś zupę z dyni. Gotowałam z głowy i z tego, co miałam w kuchni. Dzieci zjadły, ale powiedziały, że zupa dyniowa jest pomarańczowa, a moja jest brązowa (była ciemnopomarańczowa!). Gdybym dodała mleko, pewnie byłoby idealnie 😉
Pierwsze koty za płoty. Następnym razem będzie i mleko i kolor 😉