Dziś zapraszam na aromatyczne muffinki czekoladowo-rumowe. Te babeczki uzależniają. Doskonale smakują zjadane w większym gronie przy kubku gorącej herbaty lub kawy. Dla mnie to idealne propozycja w mroźne popołudnie.
Składniki (na 12 szt.):
· 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
· 1 i ¾ szklanki mąki,
· 2 łyżki kakao,
· 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
· ¾ szklanki cukru pudru,
· 1 szklanka mleka,
· 1 jajko,
· 1/3 szklanki oliwy,
· 1 łyżka stopionego masła,
· ½ aromatu rumowego
·
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
2. Czekoladę należy posiekać nożem lub utłuc na drobne kawałki. Następnie mieszamy ją z wszystkimi sypkimi składnikami.
3. W oddzielnym naczyniu miksujemy płynne produkty.
4. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek.
5. Powstałym ciastem napełniamy papilotki do muffinek do 2/3 ich wysokości i pieczemy przez około 20 minut.
Muffinki czekoladowo-rumowe, aby je przygotować potrzebujesz 10 minut. A z talerza będą znikały jeszcze szybciej