Domowe czekoladki w 3 minuty – słodko, zdrowo i efektownie

Dziś zapraszam na domowe czekoladki – bez glutenu i cukru, za to ze sporą dozą słodkiego smaku i klasą. 😉 Przepis podała mi koleżanka z Fit Formy od kuchni. Troszkę go zmodyfikowałam pod własne potrzeby i dziś Wam go prezentuję.

To świetne rozwiązanie dla łasuchów ograniczających cukier czy gluten.

Jeśli dbasz o swoją figurę i zdrowie, to ten przepis jest dla Ciebie i całej Twojej rodziny.

To co? Robimy Fit czekoladki? 🙂

Fit czekoladki
Domowe czkoladki

Składniki:

– 3 łyżki oleju kokosowego,

– 1 łyżka masła klarowanego,

– 2 łyżki karobu lub kakao,

– 1 łyżka wiórek kokosowych,

– 2 – 3 łyżki miodu,

– 3 łyżki ekspandowanych ziaren (u mnie jaglanka z amarantusa i malin),

– łyżka rodzynek,

– łyżka płatków migdałowych,

– łyżka jagód goji

 

 

Przygotowanie:

  1. Tłuszcz podgrzać i rozpuścić.
  2. Wyłączyć panik, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
  3. Gotową masę wylać do sylikonowych foremek do babeczek.
  4. Wystudzone czekoladki włożyć do lodówki w celu stężenia masy na około 20 minut.
Fit czekoladki
Domowe czekoladki

Po wskazanym czasie czekoladki można wyjąć z sylikonowej formy.

Polecam klasyczne formy bez zagięć, wówczas bez problemu można wyjąć czekoladki.

Jeśli nie dysponujecie takimi formami, to rekomenduję zwykłą styropianową tackę od włoszczyzny. Trzeba ją tylko uprzednio umyć i przed wylaniem czekoladowej masy posypać wiórkami kokosowymi. Dzięki temu czekolada łatwo da się wyjąć ze styropianu.

Prawda, że proste? 🙂

Zimą, gdy pierwszy raz robiłam te czekoladki, to nie wkładałam ich do lodówki, tylko na balkon i po kilku minutach były już gotowe. Teraz, gdy za oknem są dodatnie temperatury musimy się ratować lodówką.

Marta, założycielka Fit Formy od kuchni, ma świetną figurę, bo raczy się własnej produkcji słodyczami.

Bądź, jak ona  i nie daj się tłuszczykowi na udach, czy brzuchu. 😀

Daj znać, co sądzisz o takich czekoladach? Liczę, że zarażę Cię chęcią do samodzielnego wykonywania słodyczy. Takie smakołyki mniej tuczą 😉

A, gdy je zrobisz, to koniecznie prześlij mi zdjęcie swojego dzieła – będę się chwalić Twoimi umiejętnościami na FanPage Bloga Zjem Cię 🙂

 

Życzę smacznego dnia! 😀

(Odwiedzono 2 408 razy, 1 wizyt dzisiaj)

24 Replies to “Domowe czekoladki w 3 minuty – słodko, zdrowo i efektownie”

  1. Naprawdę są fit? Bo wyglądają przepysznie, zjadłabym wszystkie. Trudno jest być na diecie jak się na takie słodkości wpada. A jeszcze 10 kg po ciąży mi zostało… 🙂

  2. Czy czekoladki rozpuszczają się poza lodówką? Chciałabym je przygotować na imprezę, ale boję się, że nie wytrzymają na stole zbyt długo w niezmienionej postaci…
    Ponadto zastanawiam się, czy mogę pominąć dodatek masła klarowanego?

    1. Ich baza jest olej kokosowy, wiec od razu sie nie rozpuszcza. Mozna je trzymac w lodowce i dopiero przed podaniem wyjac i zagaic gosci, zeby zgadli z czego sa te czekoladki? Wowczas siegna po nie w pierwszej kolejnosci, a na imprezie bedzie fajna kulinarna zabawa ??
      Ps. Mozna pominac maslo klarowane, ale moim zdaniem ono dodaje polotu tym czekoladkom ?

      1. Dziękuję za odpowiedź. Czekoladki wyszły obłędnie! Zamiast masła dałam łyżkę jogurtu greckiego, też wyszło przepysznie 😀
        Wszystkim bardzo smakowały, choć zgodnie z zaleceniem nie trzymałam ich zbyt długo poza lodówką 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *