Proste racuszki z dynią – łatwiej się już nie da!

Dziś zapraszam na smak mojego dzieciństwa – racuszki z dynią… Nie dość, że proste i szybkie w wykonaniu, to jeszcze przepyszne. Robi się je bez drożdży. Ciasto jest uniwersalne, można dodać do niego inne owoce.

Racuszki, które Babcia przygotowywała były genialne… Takie puszyste i słodkie. Postanowiłam sprawić przyjemność moim bliskim i zrobić racuszki. Okazało się jednak, że nie mam drożdży… Co teraz? Pokombinowałam troszkę, aby z dostępnych produktów w kuchni wyczarować słodkie racuszki z dynią. Finalnie powstały proste racuszki, które Wam gorąco polecam. Robi się je bardzo szybko, a jak smakują… Poezja! 🙂

Moi domownicy dosłownie rzucili się na nie… Jutro zrobię kolejne. 😀


Proste racuszki z dynią – przepis:

Składniki:

Dyniowe racuszki
Racuszki z dynią
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 szk. Kefiru,
  • 2 jajka,
  • 200 g grubo startej dyni,
  • masło klarowane do smażenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Starannie połączyć mąkę z kefirem, jajkami, solą i sodą.
  2. Do ciasta dodać dynię i dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć niewielkie porcje z obu stron na złoty kolor.

Tak przygotowane racuszki genialnie smakują na ciepło. Polecam je podawać z dżemem z porzeczki lub borówek.


Dyniowe racuszki
Racuszki z dynią

Proste racuszki z dynią – rady:

Przedstawione proporcje dotyczą racuszków serwowanych, jako deser. Ale jeśli zakochacie się w nich, tak jak my, to śmiało możecie podwoić ilość składników (jajka wystarczą 3).

Zamiast dyni możesz dodać grubo starte jabłka.

W przeszłości przygotowywałam też racuszki z mąki żytniej, ale to była profanacja… Smaki dzieciństwa rządzą się swoimi prawami i lepiej ich nie „ulepszać”. 😉

Zgadzacie się ze mną?

Dajcie znać, jak Wam smakowały? 🙂

Preferujecie racuszki klasyczne, czy raczej szalejecie z dodatkami?

Życzę smacznego dnia! 😀

Zobacz też:

Sernik z dynią i orzechami włoskimi
Risotto dyniowe – jesienne klimaty na talerzu
Frytki z dyni – dobre na urodę i odporność

(Odwiedzono 461 razy, 1 wizyt dzisiaj)

20 Replies to “Proste racuszki z dynią – łatwiej się już nie da!”

    1. Wczoraj zrobiłam mleko jaglane ze sporą dozą migdałów – wyszło dość gęste, więc myślę, że kefir mamy już zamieniony:)
      Nie próbowałam jeszcze robić racuszków bez jajek, ale może siemię lniane z wodą zastąpi jajka?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *