Dziś zapraszam na smak mojego dzieciństwa – racuszki z dynią… Nie dość, że proste i szybkie w wykonaniu, to jeszcze przepyszne. Robi się je bez drożdży. Ciasto jest uniwersalne, można dodać do niego inne owoce.
Racuszki, które Babcia przygotowywała były genialne… Takie puszyste i słodkie. Postanowiłam sprawić przyjemność moim bliskim i zrobić racuszki. Okazało się jednak, że nie mam drożdży… Co teraz? Pokombinowałam troszkę, aby z dostępnych produktów w kuchni wyczarować słodkie racuszki z dynią. Finalnie powstały proste racuszki, które Wam gorąco polecam. Robi się je bardzo szybko, a jak smakują… Poezja! 🙂
Moi domownicy dosłownie rzucili się na nie… Jutro zrobię kolejne. 😀
Proste racuszki z dynią – przepis:
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 1 szk. Kefiru,
- 2 jajka,
- 200 g grubo startej dyni,
- masło klarowane do smażenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Starannie połączyć mąkę z kefirem, jajkami, solą i sodą.
- Do ciasta dodać dynię i dokładnie wymieszać.
- Smażyć niewielkie porcje z obu stron na złoty kolor.
Tak przygotowane racuszki genialnie smakują na ciepło. Polecam je podawać z dżemem z porzeczki lub borówek.
Proste racuszki z dynią – rady:
Przedstawione proporcje dotyczą racuszków serwowanych, jako deser. Ale jeśli zakochacie się w nich, tak jak my, to śmiało możecie podwoić ilość składników (jajka wystarczą 3).
Zamiast dyni możesz dodać grubo starte jabłka.
W przeszłości przygotowywałam też racuszki z mąki żytniej, ale to była profanacja… Smaki dzieciństwa rządzą się swoimi prawami i lepiej ich nie „ulepszać”. 😉
Zgadzacie się ze mną?
Dajcie znać, jak Wam smakowały? 🙂
Preferujecie racuszki klasyczne, czy raczej szalejecie z dodatkami?
Życzę smacznego dnia! 😀
Zobacz też:
Sernik z dynią i orzechami włoskimi
Risotto dyniowe – jesienne klimaty na talerzu
Frytki z dyni – dobre na urodę i odporność
Robisz smaka, aż ślinka cieknie 🙂
Staram się 🙂
Wypróbuję napewno w sezobie na dynię
Polecam bo smaczne:)
Wygląda smakowicie .
<3
Wyglądają bardzo apetycznie, ciekawy pomysł na szybkie i niebanalne śniadanie, szczególnie jesienią, w sezonie na dynię
Sezon na dynię już minął, ale ja nie mogę się jej oprzeć i ciągle ją kupuje 🙂
Uwielbiam dynię. Często robiłam w ubiegłym sezonie. Chce posadzić kilka w ogrodzie, zobaczymy co mi wyrośnie.
Ja posiałam już cukinię, na dynię niestety nie starczy mi już miejsca 🙁
Ale dostanę kilka o mamy 😀
Super nazwa bloga! Bardzo smaczna! A jaka jest wegańska wersja tego przepisu, bo chętnie wypróbowałabym, tylko bez jajek i kefiru 🙂
http://www.altealeszczynska.blog
Wczoraj zrobiłam mleko jaglane ze sporą dozą migdałów – wyszło dość gęste, więc myślę, że kefir mamy już zamieniony:)
Nie próbowałam jeszcze robić racuszków bez jajek, ale może siemię lniane z wodą zastąpi jajka?
Ojjj też bym się na nie rzuciła! 🙂
Rzut godny mistrza 😉
na kefirze jeszcze nie robiłam, muszę spróbować 🙂
Wyjdą delitaniejsze, niż w tradycyjnej odsłonie 🙂
A czym moge zastąpić kefir jeśli brak go w lodówce?
Jogurt naturalny tez bedzie swietny ?
Czy uzylas butternut squosh’!a ?:)
Tak dokładnie, dynia piżmowa = butternut squosh 🙂