Dziś zapraszam na naleśniki z prażonymi jabłkami – są wyjątkowe, bo słodkie, choć bez grama cukru i sprężyste, a bez białej mąki. Połączenie jaglanych naleśników z jabłkami było strzałem w dziesiątkę. Tak przygotowany obiad jest pyszny, szybki i mega zdrowy. Więc nie czekaj dłużej i szykuj naleśniki z prażonymi jabłkami! 🙂
Składniki -naleśniki, ok 8 szt.:
12 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
8 łyżek mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej),
2 jajka,
1 szkl. mleka krowiego/roślinnego
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
odrobina tłuszczu do smażenia
Składniki – nadzienie:
5 jabłek,
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła klarowanego,
1 łyżka soku z cytryny,
1/4 szklanki wody
garść rodzynek lub żurawiny
mały gęsty jogurt naturalny
opcjonalnie mięta do ozdoby i podkręcenia smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zblenduj na gładko i usmaż na maśle.
Przyznam, że ja tylko pierwszy naleśnik smażę z dodatkiem tłuszczu, a kolejne już bez.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i skop sokiem z cytryny.
Wrzuć je do szerokiego rondla z rozgrzanym tłuszczem – smaż pod przykryciem przez 3 minuty.
Następnie dodaj wodę, cynamon, żurawinę i duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
Gotowe naleśniki posmaruj jogurtem, dodaj prażone jabłka i zwiń tak, jak lubisz – w rulon, kopertę lub jak tylko chcesz 🙂
I tym sposobem przygotowałaś pyszny, słodki i szybki obiad, którym nie pogardzą mali i duzi.
Moi wymagający testerzy zatwierdzili ten przepis wysmarowanymi rączkami i buzią pełną smaku:)
Poza tym dla mnie naleśniki z prażonymi jabłkami, to też wspomnienie beztroskiego dzieciństwa, gdzie jabłka jadło się prosto z drzewa.
Dodatkowo naleśniki z prażonymi jabłkami są w tym wydaniu bezglutenowe. Prosiliście mnie ostatnio o takie przepisy na FanPage więc proszę – z dedykacją dla moich Czytelników 🙂
Ps. Wreszcie założyłam grupę na Facebooku Przepisy Dietetyczne kontra Kaloryczne – więc, jeśli szukasz inspiracji kulinarnych, chcesz poznać nowe ciekawe osoby, to zapraszam Cię do niej 🙂
A na deser serwuję dla Ciebie Bezpłatny E-book z 10 przepisami na “Legalny Przemyt Warzyw” – dla dużych i małych. Przyda się, jeśli chcesz wprowadzić do diety więcej witamin lub szukasz pomysłu na śniadania na wynos do szkoły czy pracy 🙂
Zobacz też:
Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym
Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Bezglutenowa zapiekanka z kaszy jaglanej i jabłek



Omnomnom, uwielbiam! Dawno nie robiłam. Nadrobiłaś mi apetytu 😉
To koniecznie proszę zrobić – są pyszne 🙂
wow takiej opcji na ciasto nie znałam. Wyprbuje zdecydowanie wydaje się zdrowsza i pewnie jest niż ta klasyczna. Moje dziecko uwielbia naleśniki, więc często goszczą u nas w domu.
Super ☺ to polecam wyprobowac, moim zdaniem te naleśniki smakiem i konsystencja niczym nie roznia sie od tradycyjnych pszennych. A to atut ☺
Ale teraz mam ochotę – może na obiad zrobię takie pyszności 😉
Doskonaly pomysl, tak trzymac ?
O super dziękuję za przepis !! Będę tutaj wracać!
Bardzo mi milo i zapraszam serdecznie ☺
Ja i moje dzieci uwielbiamy wszystko co słodkie. Musze wyprobowac
Smakowity blog, a co do naleśników jemy bardzo często, zarówno na słodko jak i na wytrawnie np. z serem i szpinakiem, polecam! 🙂
Zaczne od tego, ze nazwa blogu jest super. Nalesniki robie bardzo czesto bo u mnie w rodzinie lubia je wszyscy. Zwykle robie z bialym serem ale ta opcja bardzo mi sie podoba wiec przepis wyprubuje na pewno, pozdrawiam
Uwielbiam naleśniki! Mogę je jeść w każdym możliwym wariancie 😀
Jestem fanką wszystkich naleśników. A jeszcze jak słyszę o prażonych jabłkach – no niebo po prostu 😀
Przekonałaś mojego wewnętrznego żarłoka!
Wyglądają bardzo apetycznie:))
Nie nadążam z przygotowywaniem potraw według Twoich przepisów!
Proste i smaczne, sam często do takich naleśników używam wcześniej w domu przygotowanych jabłek, które czekają z innymi konfiturami na półce w spiżarni. 😉