Dziś zapraszam na szybkie ciasteczka owsiane – uratują Cię, gdy napadnie Cię nieokiełznana ochota na “coś słodkiego”.
Przepis jest tak prosty, że nawet mikser nie będzie Ci potrzebny. 😀
Na przepis składa się tylko kilka składników, które pougniatasz, wrzucisz do piekarnika i po krótkiej chwili otrzymasz własne pięknie pachnące ciasteczka owsiane. 😉
Receptura jest tak prosta, że zaryzykuję stwierdzenie, że każdy podoła temu zadaniu.
Ciasteczka owsiane mają to do siebie, że można je wzbogacać dowolnymi ulubionymi składnikami: czekoladą, orzechami, rodzynkami, żurawiną, daktylami, itp. Dzięki temu zawsze wyjdą pyszne i będą idealnie dopasowane do Twoich aktualnych potrzeb smakowych.
Ja dziś proponuję zdrowszą wersję tych ciasteczek – będzie bez cukru i na mące orkiszowej, którą wielbie za jej smak i wartości odżywcze.
Zapytasz co dodałam, aby zachować słodki smak? Odpowiedź jest prosta: ksylitol i rodzynki. Podkręciłam jeszcze smak czekoladą i orzechami włoskimi.
Dzięki temu powstały słodkie, kuszace i zdrowe ciasteczka owsiane.
Składniki:
– 100g masła w temperaturze pokojowej,
– 1 jajko,
– 1/3 do 1/2 szkl. ksylitolu,
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
– 1 szkl. zmiksowanych płatków owsianych/mąki owsianej,
– 1 szkl. mąki orkiszowej tortowej,
– 50g rodzynek,
– 3 kostki posiekanej gorzkiej czekolady,
– garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło wymieszaj ze słodziwem i jajkiem.
Nastepnie dodaj pozostałe składniki: zmielone płatki owsiane, mąkę orkiszową, rodzynki, ekstrakt z wanilii, czekoladę i orzechy.
Całość ugnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj ciasteczka i poukładaj je na papierze do pieczenia. Możesz je jeszcze widelcem podusić, dla uzyskania wzorku na ciasteczku.
Piecz 18 minut w 185 St.C.
Prawda, że proste?
Jedna krótka chwila i zdrowe ciasteczka owsiane z czekolada i orzechami wylądują na Twoim stole. A słodki zapach o intensywnym orzechowym aromacie rozgości się w Twoim domu.
Tego typu ciasteczka owsiane nazywam słodkimi grzeszkami, na które warto sobie pozwolić. Dzięki nim zaspokajasz swoją ochotę na słodkości i jednocześnie szanujesz swoje ciało. 😀
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę smacznego! 😉
Polecam Ci też pobranie bezpłatnego ebooka ze słodkimi przepisami na święta.
Znajdziesz w nim 12 różnorodnych przepisów od klasycznych, po wege, fit, dla dzieci, bezglutenowe, czy bez pieczenia.
Wystarczy, że klikniesz poniższe zdjęcie:



Zobacz też:
Bananowiec bez cukru i białej mąki



Korzenne mufinki z melasą (bez jajek)
Czekoladowe babeczki z bananów



Kolekcjonuję przepisy na ciasteczka owsiane (oczywiście sprawdzam piekąc 🙂 ). Bardzo chetnie wykorzystam Twój przepis zwłaszcza, że lista składników jest zachęcająca.
W takim razie z niecierpliwością będę oczekiwać zwrotnej informacji z recenzją 😉
Same pyszności znów widzę, lubię tego typu słodycze
Dziękuję – w zakładce Strefa Fit jest więcej podobnych przepisów na słodkości, ale i konkretniejsze dania 😉
Przepis wydaje się pyszny, ale czy można zastąpić czymś orzechy? Wygląda na to, że mam uczulenie. 🙁
Można je pominąć 🙂
Aż ślinka cieknie.. Po dodaniu cynamonu i skórki z pomarańczy przepis idealny na jesień ♥
Cynamon miałam przygotowany, ale tak szybko się robi coasto, że zapomniałam go dodać 😉
Natomiast ciasto jest fajną bazą do wszelkich dodatków – więc następnym razem zrobię z cynamonem i skórką 😉
Idealne do porannej kawy!
Ciasteczka owsiane to to co uwielbiam najbardziej! Orzechy i czekolada na dokładkę i już mam wszystko czego mi potrzeba 🙂
A jakie lubi Pani najbardziej? 🙂
Ciekawe ile takich porcji opchnąłbym za jednym razem 😀
Myale ze bym podolala mimo ze nie jestem mistrzem wypiekow. Zamarzyly mi sie takie ciasteczka z zurawina 🙂
Zatem marsz do kuchni 😉 Prosze sie pozniej pochwalic swoim sukcesem 🙂
Smakowicie wyglądają te ciasteczka i z chęcią przygotuje je chociaż marna ze mnie kuchareczka 🙂
Jestem pewna, ze wyjda znakomicie 🙂
Pysznie wygladaja 😉
mniam! lubię takie pyszności:)
Warto czasem zgrzeszyc 🙂
Jestem okropnym łasuchem, uwielbiam słodycze, ostatnio przestałam sie pilnowac i kika kilogramów przybyło. Jednak tych ciasteczek na pewno spróbuje 🙂
Te, az tak nie tucza 😉
Poza tym zima idzie 😉
Same pyszności 🙂
Wyglądają przepysznie 🙂 Moje córki lubią owsiane ciasteczka, więc ten przepis na pewno wypróbuję.
Zatem smacznego dla calej Rodziny 🙂
Ciasteczka owsiane – masz rację, zawsze wychodzą, a możliwości kompozycyjne są nieograniczone. Smutny byłby świat bez płatków owsianych…:)
Święte słowa – nic dodać, tylo jeść 😉
Jedno mam pytanko ile tego masła bo nie
Ma w przepisie i czy ewentualnie można je zastąpić masłem orzechowym ? ?
– 100g masła w temperaturze pokojowej 🙂
Nie piekłam tych ciastek z masłem orzechowym, ale myślę, że można spróbować 🙂
A ile masła tam idzie bo nie ma w przepisie i czy można jecewentyalnie zastąpić masłem orzechowym ? ?
– 100g masła w temperaturze pokojowej 🙂
Nie piekłam tych ciastek z masłem orzechowym, ale myślę, że można spróbować 🙂
Całkowicie właściwe rozwiązanie.
Zdecydowanie tak 🙂
Merytoryka wpisu odpowiednio fajnie i ciekawie jest.
I dotego jeszcze smacznie 😉
Czy można masło zastąpić olejem kokosowym?
Obawiam sie, ze w tym przypadku nie, bo maslo orzechowe ma tu za zadanie laczyc składniki. Boje sie, ze olrj kokosowy tego tak dobrze nie zrobi.
Odkryłam dziś Twoje pisadełko i jestem oczarowana – owsianka zrobiona, ciasteczka upiekę jutro (dieta i napady na coś słodkiego to okropieństwo!), do zrobienia obiadu też coś podkradnę 🙂 Kombinuj dziewczyno, bo nieziemsko Ci to wychodzi!
Pozdrawiam serdecznie!
Cały czas pracuję nad sobą i Blogiem, miło mi, że jest to doceniane. życzę smacznego i zapraszam częściej :)Ps. 3mam kciuki za dietę! 🙂