Kochacie słodycze? Ja również, a najbardziej ciasto o nazwie bananowiec 🙂 Dziś chciałam zaproponować amatorom słodyczy alternatywny deser. Coś bez mąki pszennej i cukru, a mimo to pyszne i słodkie.
Zapraszam na bananowca z kokosową nutą okraszonego czekoladową polewą z melasy:) Brzmi egzotycznie? Nie szkodzi, ważne, że smakuje i nie idzie w przysłowiowe boczki;)
Czas przygotowania 5 min, czas pieczenia: 30 min.



Składniki (ciasto):
– 2 mocno dojrzałe banany,
– 1 szklanka mąki kokosowej,
– płaska łyżeczki sody oczyszczonej,
– 75 g rozpuszczonego oleju kokosowego,
– 2 jajka,
– 4 łyżki melasy,
– garść posiekanych orzechów włoskich,
– garść ziaren słonecznika,
– garść rodzynek
Składniki (polewa czekoladowa):
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– 2 łyżki melasy,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– do ozdoby posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie (ciasto):
1. Wszystko wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Powstanie kleiste i puszyste ciasto.
2. Masę przekładamy łyżką do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Ciasto wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut (termoobieg).
Przygotowanie (polewa):
1. Na suchej patelni na małym gazie rozpuszczamy olej kokosowy z melasą.
2. Wyłączamy gaz, dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy.
3. Gdy uzyskamy jednolitą masę na chwilę włączamy mały gaz i ciągle mieszając sprawiamy, że polewa zgęstnieje. Te czary nie powinny trwać dłużej, niż minutę;)
Polewę wlewamy na ostudzone ciasto i zdobimy orzechami.
Zaprszam do skosztowania Bananowca nawet jeśłi jesteście fanami klasycznych ciast – zapewniam, że warto:)
Życzę smacznego:)
Jak ja uwielbiam takie przepisy, łatwe, a smaczne i przede wszystkim zdrowe :). Powiedz mi gdzie dostanę mąkę kokosową? pozdrawiam serdecznie i będę bardzo czesto u ciebie
Mąke kokosową powinna Pani dostać w każdym sklepie ze zdrową żywnością lub w sieci np. tu http://enaturalnie.pl/do-pieczenia-i-smazenia/maka-kokosowa-1kg-targroch-5903229003539_280.html?gclid=CI2Y4aaSmNICFRYW0wodXewMBQ