Witam, w tak deszczowy dzień, jak dziś polecam coś rozgrzewającego i pysznego. Zapraszam na gorącą zupę z serka topionego i warzyw. Aromatyczna potrawa doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie. Jest syta, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo można wzbogacić ją grzankami. Ja jednak wolę wersję podstawową.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę,
- 1 cukinia pokrojona w kostkę,
- 1 por pokrojony w talarki,
- 1 łyżka oliwy,
- szczypta soli oraz białego pieprzu,
- płatka łyżka ziół prowansalskich,
- 100 g serka topionego (ja wybrałam klasyczny śmietankowy),
- 1 ząbek czosnku,
- ½ pęczka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
- W rondlu na oliwie podsmażamy pora, następnie dodajemy ziemniaki i cukinię. Całość dusimy przez kilka minut.
- W garnku doprowadzamy do wrzenia litr wody, następnie dodajemy do niego serki topione oraz podduszone warzywa. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
- Na koniec wzbogacamy zupę zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką oraz przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 5 minut i gotowe.
Zupę serową można zmiksować na gładką masę, ja jednak wolę czasem coś ugryźć. To doskonałe wegetariańskie danie – polecam!
Życzę smacznego!
(Odwiedzono 421 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Brzmi cudownie. Dla mnie idealne połączenie bo kocham wszelakie warzywa i sery. Wczoraj robiłam krem z brokułów i właśnie dodałam do miseczek prażony słonecznik i plasterek Cambert – palce lizać 🙂