Zupa z serka topionego – aromatyczna i rozgrzewająca

Witam, w tak deszczowy dzień, jak dziś polecam coś rozgrzewającego i pysznego. Zapraszam na gorącą zupę z serka topionego i warzyw. Aromatyczna potrawa doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie. Jest syta, smaczna i bardzo łatwa w przygotowaniu. Dodatkowo można wzbogacić ją grzankami. Ja jednak wolę wersję podstawową.

 

Składniki:

  • 4-5 ziemniaków pokrojonych w kostkę,
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę,
  • 1 por pokrojony w talarki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta soli oraz białego pieprzu,
  • płatka łyżka ziół prowansalskich,
  • 100 g serka topionego (ja wybrałam klasyczny śmietankowy),
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ pęczka posiekanej pietruszki

 

Przygotowanie:

    1. W rondlu na oliwie podsmażamy pora, następnie dodajemy ziemniaki i cukinię. Całość dusimy przez kilka minut.
    2. W garnku doprowadzamy do wrzenia litr wody, następnie dodajemy do niego serki topione oraz podduszone warzywa. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
    3. Na koniec wzbogacamy zupę zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką oraz przyprawami. Gotujemy jeszcze przez 5 minut i gotowe.

 

 

Zupę serową można zmiksować na gładką masę, ja jednak wolę czasem coś ugryźć. To doskonałe wegetariańskie danie – polecam!

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 421 razy, 1 wizyt dzisiaj)

One Reply to “Zupa z serka topionego – aromatyczna i rozgrzewająca”

  1. Brzmi cudownie. Dla mnie idealne połączenie bo kocham wszelakie warzywa i sery. Wczoraj robiłam krem z brokułów i właśnie dodałam do miseczek prażony słonecznik i plasterek Cambert – palce lizać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *