Dziś zapraszam na nieziemsko czekoladowe brownie z kaszy jaglanej.
To bardzo przyjemne w pieczeniu ciasto, bo robi się je w blenderze 😉
Jest bezglutenowe, nie ma w sobie mąki, przez co dba o nasze bioderka, uda i inne cenne partie naszego wspaniałego ciała.
Brownie z kaszy jaglanej jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe, bardzo wiglotne i słodkie.
Zrób zagadkę, podaj to ciasto swoim gościom – pozwól, aby się nim nacieszyli, a na koniec zapytaj z czego ono jest zdrobione (skoro nie ma w sobie grama mąki)?
Zobaczysz, będzie świetna zabawa! 🙂
Składniki:
– 370g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szkl suchej kaszy – po ugotowaniu będzie mały nadmiar, ale można śmiało go zjeść z miodem i orzechami),
– 1 żółtko,
– 1 białko ubite na sztywno,
– 1/2 szkl jogurtu naturalnego,
– 1/2 szkl prawdziwego kakao bez cukru,
– 3/4 szkl słodziwa – polecam cukier kokosowy lub ksylitol,
– 1 mocno dojrzały banan (opcjonalnie)
– 60 g roztopionego oleju kokosowego/masła klarowanego,
– szczypta soli,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody
Przygotowanie:
Wszystki składniki poza sztywnym białkiem wrzucamy do bledera i miksujemy na głaską masę.
Na koniec dodajemy białko i delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę wlewamy do sylikonowej foremki – ok 20 cm długości.
Pieczemy ok 50 minut w 180 St.C (termoobieg).
Ciasto wyjmujemy z foremki dopiero, gdy wystygnie – to ważne 🙂
Jeśli bardzo się nam spieszy, możemy nie bawić się w ubijanie białka, tylko zwyczajnie wszystkie składniki zmiksować w blenderze, a następnie upiec.
Ja wolę jednak białka ubić, bo wtedy ciasto lepiej wyrasta i jest bardziej pulchne. Wybór należy do Was 😉
Brawnie z kaszy jaglanej jest tak pyszne, że osobiście nie robię już żadnej polewy dla niego.
Słodki samk tego murzynka ma w sobie coś magicznego – bo smakuje i nie tuczy ;P
Zdecydowanie fajna propozycja dla dzieci, a także dla każdego kto lubi zdrowe słodycze lub ceni swoją szczupłą sylwetkę 🙂
Klasyczne Łasuchy też się w nim zakochają.
Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakowało?
A może macie inne typy na murzynka idealnego? Podzielcie się nimi ze mną – chętnie się czegoś nauczę.
Przy okazji, jeśli szukasz przepisów na Święta, to polecam Ci bezpłatny ebook z 12-ma recepturami na słodkości w stylu klasycznym, wege, fit, bezglutenowym, czy dla dzieci.
Kliknij poniższe zdjęcie i ciesz się nowymi przepisami dla całej Rodziny 😉
Woow, z ulubionej kaszy ?
Dokładnie tak 🙂
O….. musze zrobic koniecznie ?
Extra, to czekam na forke wypieku na Fb lub na maila: kontakt@zjem-cie.pl
Uwielbiam ogladac dziela Czytelnikow <3
Ojjjj uwielbiam zarówno kaszę jaglaną, jak i brownie 🙂 Spróbuję na pewno.
2w1, slodko i zdrowo 🙂
Mnie to się marzy, żeby te dania od razu ktoś dostarczał do domu. Jadłabym!
Hehe, to jest mysl. Ja moge piec, potrzebny jeszcze kierowca i auto chlodnia 😉
Brownie uwielbiam, w zdrowej wersji też musi być przepyszne! 🙂
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam!: )
Moim zdaniem smakuja identycznie, tylko to z kaszy jest bezglutenowe 😉
Spodobal mi się ten przepis. Murzynka bardzo lubie:) a jeszcze jak taki zdrowy..
Bez wyrzutów można go wcinać 🙂 I jak go nie kochać? 😉
Aaaaaa <3 i wiem co robię w weekend. Kocham gotowac a to ciasto należy do moich ulubionych a sama jeszcze nigdy nie robiłam
to 3mam kciuki, z niecierpliwością będę oczekiwać recenzji 🙂
Jakoś mi do tej pory nie po drodze z kaszą jaglaną, a coraz częściej spotykam ją jako składnik ciast i wielu innych potraw. Chyba czas się przemóc i spróbować. 🙂
Pewnie, zawsze wrato spróbować, aby wyrobić sobie zdanie;)
Jeśli kasza jaglana przypasuje, to super.
A jeśli jednak nie, to przynajmniej będzie Pani wiedziała czego unikać 🙂
Cudne
Bosko 😉
Nieziemsko, pysznie wygląda 🙂 muszę wypróbować!
Polecam 🙂
A czy można zrobić w formie muffinek?jeśli tak to jakie proporcje i czas pieczenia?
Z tego przepisu jeszcze muffinek nie piekłam, ale obstawiam, że 20 minut wystarczy – trzeba je obserwować i piec do suchego patyczka 🙂
Witam…Czy ciasto po upieczenii i wlozeniu wykalaczki klei sie?….wydaje mi sie ze jest niedopieczone..przetrzymalam 10.monit dkuzej ale to nic nie zmienilo czy ciasto ma miec taka.konsystencje? Jeszcze nie wystyglo . Dziekuje z gory za odp.
Witam,
ciasto w środku może nie jest klejące, ale bardzo wilgotne i tak ma być. Gdy ostygnie zestali się.
Jeśli piekła Pani 10 miniut dłużej niż przepis wskazuję, to musi być dopieczone 🙂
Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂
Niestety mi nie wyrosło :(. Wcale!!!
To moze kwestia piekarnia, mi zawsze wyrasta ?