Jogurtowe muffinki z czekoladą, to mój faworyt wśród ekspresowych i słodkich babeczek.
5 minut przygotowuje się masę, zaś czas pieczenia to około 20 minut – sami widzicie, że to szybka i prosta sprawa. Nie potrzeba nawet miksera!
Jogurt nadaje tym babeczkom lekkości, ale też delikatnego aromatu sernika… Dlatego często nazywam te babeczki mini serniczkami 😉
One są obłędnie słodkie, można się uzależnić – więc ostrzegam, żeby nie było 😉
Wasi Goście pokochają ich smak i zapewniam, że szybko je skonsumują i będą domagać się dokładki.
Składniki:
- 1 szklanka mąki.
- 1/2 szklanki cukru kokosowego/trzcinowego lub innego słodziwa,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- torebka cukru waniliowego,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 100 g roztopionego masła,
- 2-3 kosteki gorzkiej czekolady, starte na tarce o grubych oczkach.
Przygotowanie:
- Wszystkie „suche” składniki (mąka, cukry, proszek do pieczenia, czekolada) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
- Do drugiego naczynia wlewamy roztopione masło i łączymy z pozostałymi mokrymi składnikami.
Jogurtowe muffinki – ciasto Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy trzepaczką rózgą (im krócej tym lepiej) – do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe ciasto wlewamy do papilotek – jogurtowe muffinki nie wyrastają spektakularnie, więc można dać więcej ciasta – patrz zdjęcie obok.
- Całość pieczemy na złoty kolor przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
Muffinki odzieramy z papilotek, dopiero, gdy ostygną. Ale i tak wiem, że sam ich zapach zdecydowanie nie sprzyja czekaniu…
Babeczki można jeszcze ozdobić kremem, ale bez niego też są pyszne. Jeśli jednak chcesz się wykazać, to proponuję ubić śmietanę 30% (50g) razem z mascarpone (40g) i cukrem waniliowym/ziarnami wanilii. Do tego świeże owoce, i zrobić się elegancko i wykwitnie na stole.



Daj koniecznie znać, jak Ci smakowały! 🙂
Pozdrawiam smacznie!
Ps. Jeśli zastanawiasz się już teraz co upiec na Święta, to przychodzę Ci z pomocą 🙂
Kliknij poniższy obrazek i pobierz 12 bezpłatnych przepisów zaklętych w e-booku pt: “Słodkie święta”.



Wyglądają pysznie, a z Twojego opisu wynika, że dość łatwo je zrobić. Będzie testowanie! 🙂
Tak – są bardzo łatwe w wykonniu – i do tego jakie dobre! 🙂
To coś dla mnie na pewno zrobię ! i dam znać jak wyszły 😀
Muffinki uwielbiam ale jogurtowych jeszcze nie jadłam <3
Ja też kocham muffinki, ale zdałam sobię sprawę, coś ich tu mało – więc nadrabiam zaegłości 😉
Wyglądają tak apetycznie, że przygotuję je na niedzielę. Dziękuję 🙂
Dziękuję – starałam się 🙂 Jak wrażenia smakowe? 😉
Nie ma wyjścia, będzie pieczone w weekend! 🙂
Bardzo mnie to cieszy 🙂 I jak smakowało? 🙂
Fajny przepis? był czas kiedy robiłam non stop muffinki. Trochę mi się przejadły, ale twój przepisod razu mi zapachniał. Idę kupić składniki na babeczki?
To mile 😉 Zycze smacznego <3
czad! wyglądają przepysznie!
Dziekuje 😉 No i zycze smacznego 🙂
Super! Szukałam przepisu, który nie zawiera oleju 🙂 dzięki!
Maslo najlepsze 🙂
Łatwe, szybkie, proste w wykonaniu, co trzeba więcej? Tylko smak, ale to już niedługo się przekonam.
O, juz sie pieka? 🙂
Ojej, przyznam, że muffinki jeszcze nigdy mi nie wyszły… Albo za twarde, albo ładnie nie wyrosły, albo coś tam. Może spróbuję tego przepisu i okaże się, że jednak nie jestem takim potwornym kulinarnym beztalenciem! 😀
Te muffinki jakoś spektakularnie też nie wyrastają – tak mają 🙂
Ale za to są obłędne w smaku, szybkie i poroste:)
3mam kciuki za wypieki! 🙂
Wyglądają smakowicie, a smakują pewnie jeszcze lepiej, a do tego jeszcze szybko można zrobić. Cóż, nie pozostaje nic innego jak wypróbować 🙂
Koniecznie 🙂
super przepis, lubimy babeczki, na pewno skorzystamy
Ale mi narobiłaś ochoty na coś słodkiego. 🙂
Zapisuję przepis w moim zeszycie 😀 prosty w wykonaniu, a ja uwielbiam piec, szczególnie babeczki 😀
Miło mi to słyszeć 🙂 Udanych babeczek życzę 🙂
Wyszły słabo , jestem rozczarowana .
A co dokładnie wyszło słabo? Sporo zależy od piekarnika, czasem wystarczy je minutę dłużej potrzymać w piekarniku, aby bardziej zachwycały 🙂