Pavlova, to królowa wśród deserów. Słodka beza połączona z bitą śmietaną i świeżymi owocami – to zobowiązuje! Ten deser zrobi furorę w Waszych domach, dzięki swojej prostocie i smakowi. Podobno wykonanie ładnej bezy to sztuka… Cóż, ja Wam dziś udowodnię, że to łatwizna jakich mało!
Pavlova to deser, który robi się 7 minut i opiecze/suszy 1,5 godziny. Spód bezowy stanie się biały i kruchy, zaś w środku będzie skrywał słodką i wilgotną piankę. Do tego krem waniliowy, świeże owoce i będziecie w cukierniczym niebie. A dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie nadmiarowych białek.
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy,
świeże owoce – polecam 200g (maliny, borówki, granat, kto co lubi)
Przygotowanie:
Włącz piekarnik z termoobiegiem na 180°C.
Do białek dodaj sól i cały cukier. Miksuj przez 7 minut do rozpuszczenia cukru.Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.
Całość delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką. Im krócej miksujemy/mieszamy, tym beza będzie lepiej napowietrzona i ładniej wyrośnie.
Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwróć i połóż na ruszcie do pieczenia. W okręgu umieść bezową masę.
Łyżką lub szpatułką formuj bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po wysuszeniu bezy umieścisz krem.
Włóż bezę do piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110°C jeśli masz mocny piekarnik. Susz bezę przez 1,5h. Pamietaj, aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Po wskazanym czasie studź bezę w uchylonym piekarniku.
Na ostudzoną bezę nałóż krem:
Razem zmiksuj schłodną śmietanę z mascarpone i ziarenkami wanilii. Radzę zrobić to w wysokim naczyniu i zabezpieczyć je folią aluminiową, bo na początku trochę chlapie. Gdy krem uzyska już gęstą konsystencję można nim posmarować bezę i całość ozdobić ulubionymi owocami.
Biała Pavlova – pyszny bezowy deser.
Pavlova – rady:
Bezę można też upiec tylko z cukru i białek.
Ale dodatek octu winnego/soku z cytryny sprawia, ze beza pięknie schnie.
Mąka ziemniaczana zaś zabezpiecza bezę przed opadnięciem.
Jak widzisz sam przepis jest banalnie prosty.
Musisz tylko pamiętać o kilku zasadach:
białka do bezy muszą mieć temperaturę pokojową,
podczas suszenia bezy (czyli przez 1,5h) absolutnie nie możesz otowrzyć piekarnika, bo zwyczajnie Ci opadnie,
gotową bezę studzisz w uchylonym piekarnku – i to jest jedyny słuszny moment, gdy piekarnik może być otworzony (nie licząc wkładania bezy do środka).
Jak widzisz Pavlova to prosty deser, tylko trzeba znać kilka trików, które tu dokładnie opisałam.
Ja kupiłam termometr do piekarnika.Grosze.Deser zachęcający..I ta nazwa..:-)Tajemniczo-artystyczna..:-) Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi[1][2].
Wiki: “Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade[1]. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.”
Bezy zawsze słabo mi wychodziły, ale ciągle ćwiczę, szczególnie, że często mam wolne białko. Samo żółtko do zup, czy szpinaku używam. Potem z białkiem się męczę, ale moje bezy to na prawdę jakiś koszmar.
Nie, oto prawidłowa kolejność: 1. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C. 2. Ubitą bezę włóż do nagrzanego piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 110°C lub 120°C jeśli masz mocny piekarnik. 3. Susz beze przez 1,5h w 110 lub 120°C – nie otwieraj w tym czasie piekarnika! 4. Po uplywie 1,5 h otworz piekarnik i go wylacz. Beza powinna ostygnac w uchylonym piekarniku.
Mam nadzieję, że pomoglam. Gdyby byly jakies pytania, to prosze smialo pisac ?
W takiej sytuacji sugeruję wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 120St.C i suszyć przez 2,5 h. Po wskazanym czasie proszę wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystygnięcie bezy i piekarnika. Najlepiej bezę suszyć wieczorem i po upieczeniu pozostawić do rana w wyłączonym i zamkiętym piekarniku. Najważniejsza jest dobra znajomość piekarnika 🙂
Musiałam wejść, bo już na inta widziałam, a ja zawsze mam dużo białek. Skorzystam:-)
O, milo mi, zwlaszcza, ze moj intagram dopiero ruszyl 🙂
Wygląda jak tort, piękny deser.
Dziekuje 🙂
przez Ciebie zrobiłam się głodna 😛
Wybacz 😉
chetnie bym zrobila, ale nie mam piekarnika z regulacja temperatury
To może poratuję jakimś przepisem bez pieczenia? 🙂
Ja kupiłam termometr do piekarnika.Grosze.Deser zachęcający..I ta nazwa..:-)Tajemniczo-artystyczna..:-)
Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi[1][2].
Wiki:
“Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade[1]. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.”
Oj zjadło by się.
Smacznego 😉
O tym deserze słyszałam już często że jest pyszny, ale do tej pory sama nie jadłam, a co dopiero go zrobic
Pavlova jest legendarna 😉
Wygląda obłędnie! Raj!
Wygląda obłędnie, szkoda, że nie mam miksera ;(
Patrzę na zdjęcie i czuję jak mi ślinka cieknie 🙂 Wygląda przepysznie. Ja niestety na razie mocno ograniczam wszystko co słodkie i kaloryczne 🙂
U mnie jest rownowaga, wiec po tylu slodkich przepisach nastapia tez danoa fit – damy rade 😉
Pavlova jest bardzo popularnym deserem w Nowej Zelandii, w której mieszkamy. Pozdrawiam serdecznie!
U nas tez coraz popularniejsza jest. Ciekawe jaki polski deser jest popularny w Nowej Zelandii? 😉
Uwielbiam to ciasto 🙂
Nie dziwie sie, mnie tez wciagnelo 😉
Mniam! Przepis wydaje się być całkiem prosty, na pewno wypróbuję! 🙂
Smakowitości życzę 🙂
Bezy zawsze słabo mi wychodziły, ale ciągle ćwiczę, szczególnie, że często mam wolne białko. Samo żółtko do zup, czy szpinaku używam. Potem z białkiem się męczę, ale moje bezy to na prawdę jakiś koszmar.
Zjadłabym – chybą się skuszę i przygotuję na święta 🙂
Tylko proszę pamiętać, że bezę zdobi się kremem i owocami na godzine przed podaniem 🙂
Czy piekarnik ustawiamy na 120-110° i wylaczamy go, i tak suszymy beze przez 1,5h?
Nie, oto prawidłowa kolejność:
1. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C.
2. Ubitą bezę włóż do nagrzanego piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 110°C lub 120°C jeśli masz mocny piekarnik.
3. Susz beze przez 1,5h w 110 lub 120°C – nie otwieraj w tym czasie piekarnika!
4. Po uplywie 1,5 h otworz piekarnik i go wylacz. Beza powinna ostygnac w uchylonym piekarniku.
Mam nadzieję, że pomoglam. Gdyby byly jakies pytania, to prosze smialo pisac ?
A jaką temperaturę ustawić i jaki czas suszenia bezy, jeśli piekarnik nie ma funkcji termoobiegu?
W takiej sytuacji sugeruję wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 120St.C i suszyć przez 2,5 h. Po wskazanym czasie proszę wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystygnięcie bezy i piekarnika. Najlepiej bezę suszyć wieczorem i po upieczeniu pozostawić do rana w wyłączonym i zamkiętym piekarniku. Najważniejsza jest dobra znajomość piekarnika 🙂