Dziś zapraszam Was na błyskawiczne muffinki z malinami i jogurtem. Są puszyste, naturalnie słodkie i błyskawiczne w wykonaniu. Bardzo ładnie wyrastają i nie mają w sobie grama białego cukru. Mikser będzie zbędny. Wystarczą dobre chęci, garść świeżych malin i sprawny piekarnik, a reszta zrobi się sama 🙂
Składniki na około 12 szt.:
1 i 1/2 szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 szkl. cukru kokosowego,
1 szkl. świeżych malin
3 duże jajka,
1/2 szkl. jogurtu,
1/2 szkl. oleju rzepakowego lub oleju kokosowego (rozpuszczonego),
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Maliny wkładamy do mąki i obtaczamy je w niej.
W innej misce mieszamy ze sobą: jajka, cukier kokosowy, jogurt, olej i ekstrakt z wanilii.
Do powstałej masy dodajemy mąkę z malinami i ostrożnie mieszamy je z ciastem.
Całość przelewamy do foremek na muffinki (do 2/3 ich wysokości) i pieczmy przez około 20-25 minut w 180ºC.
Muffinki z malinami upiekłam dzięki Anecie z Bloga Upiecz Sobie Babeczkę.
Zainspirowałam się jej przepisem i dostosowałam go do własnych potrzeb.
Dla mnie malinowe muffinki to bezwzględny hit, zaraz po muffinkach bananowych.
Są pyszne, ale co ważne bardzo szybkie w wykonaniu.
Muffinki z malinami i jogurtem – Rady:
- zamiast malin można użyć pokrojone w kostkę truskawki.
- Muffinki w tym wydaniu są bardzo puszyste, ale jeśli masz tylko ochotę, to zamiast 1 szklanki owoców możesz dać 2 – wtedy uzyskasz mniej pulchne, za to soczyste babeczki.
- Ja je słodziłam cukrem kokosowym (palmowym) dlatego mają taki czekoladowy kolor.
- Do słodzenia ciasta możesz użyć: miodu, syropu z agawy, ksylitolu, lub zwykłego cukru, jeśli taki preferujesz:) . Wówczas Twoje muffinki z malinami będą jasne i powabne.
Polecam Twojej uwadze również inne przepisy na muffinki:
https://zjem-cie.pl/muffinki-migdalowe/
https://zjem-cie.pl/jogurtowe-muffinki-z-czekolada/
https://zjem-cie.pl/muffinki-z-truskawkami-i-rabarbarem/
https://zjem-cie.pl/muffinki-czekoladowo-rumowe/
https://zjem-cie.pl/pieczona-owsianka-z-bananem/
https://zjem-cie.pl/czkoladowa-rozpusta-czyli-babeczki-bez-cukru-za-to-z-bananem/
Piękne i zapewne pyszne ? Czy cukier kokosowy jest w nich wyczuwalny (zmienia smak)? Zakupiłam ostatnio kg tego cukru, robiłam placuszki z mąki gryczanej z cukrem kokosowym i moja córka nie chciała jeść. Stąd moje pytanie aby te babeczki zjadła.
Spokojnie córka je zje ? nie czuc tego dodatku ?
No powiem CI, że wyglądają rewelacyjnie, aż boje się pomyśleć jakie są smaczne.
Piękne i zapewne pyszniutkie. Uwielbiam wszelkie muffinki, a tutaj na dodatek malinki. Cudnie. 🙂
I jak tu się nie skusić na tak małą i niewinną słodkość. 😉
Maffinki to moja miłość,a jeszcze z malinami to już jestem w raju?
Absolutnie apetyczne ♥ Już nie mogę się doczekać malin leżących na każdym straganie z owocami, mogłabym je jeść na okrągło 😀
Wiem, że jest mąka kokosowa, olej, mleko, ale o cukrze jeszcze nie słyszałam.
Moja córka bardzo lubi muffinki więc muszę koniecznie wypróbować Twój przepis.
Uwielbiam muffinki!
Uwielbiam z córka piec a mufinki wszelkiego rodzaju to ulubiona potrawa mojej córeczki
Super przepis! Robiłam z truskawkami, córka się zajadała i ja też ? zastanawiam się czy z mrozonymi malinami też wyjdą. Jak myślisz?
Myślę, że warto je rozmrozić przed dodaniem do ciasta 🙂