Rustykalna tarta z rabarbarem – to jedno z moich ulubionych kruchych ciast. To smak wiosny i lata w jednym. Tarta w tym wydaniu jest sprytna, bo pieczemy ją bez formy. Wystarczy kawałek papieru do pieczenia i blacha z piekarnika. Zamiast rabarbaru możemy dodać do niej jabłka i też będzie świetna. Całość jest bardzo słodka, a przy tym nie zamulająca. To lekkie ciasto, bardzo przyjemnie się je je. Gorąco polecam, bo warto się nie nie skusić!
Składniki :
Ciasto:
250g mąki (u mnie orkiszowa tortowa),
125g zimnego masła – pokrojonego w kostkę,
40 g cukru – u mnie kokosowy,
3 łyżki lodowatej wody
szczypta soli
Nadzienie:
5 łodyg rabarbaru – najlepiej młodego,
100 ml soku pomarańczowego,
3 łyżki słodziwa – u mnie cukier kokosowy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do ozdoby – opcjonalnie:
płatki migdałowe,
płatki melisy lub mięty
Przygotowanie:
I. Ciasto:
Mąkę wymieszaj z masłem, solą i cukrem.
Całość posiekaj nożem i zrób dołek w środku masy.
Wlej do niego lodowatą wodę i wyrób ręcznie ciasto.
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na pacek o grubości 1/2 cm.
Połóż je blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
II. Nadzienie:
Rabarbar myjemy i kroimy na talarki. Wkładamy go do rondelka, zalewamy połową soku i zagotowujemy.
Drugą część soku łączymy ze skrobią ziemniaczaną i słodziwem – dokładnie mieszamy, aż całość się połączy. Tak powstałą miksturę wlewamy do gotującego się rabarbaru – cały czas mieszając.
Gdy kisiel zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia.
III. Finał:
Na wcześniej przygotowane ciasto wkładamy nadzienie – kisiel z rabarbaru.
Zawijamy brzegi ciasta do środka i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180ºC – do zarumienienia się ciasta.
Gotową tartę można ozdobić płatkami migdałowymi i melisą lub miętą.
Rustykalna tarta, to też propozycja dla wszystkich tych, którzy nie mają w domu formy do tart.
Tu nie będzie Wam ona potrzebna ;).
Ciasto moim zdaniem wygląda bardzo elegancko, a smakuje jeszcze lepiej.
Rustykalna tarta z rabarbarem – Rady:
kawałek tarty podany z lodami wprowadzi Was w błogi stan – więc polecam ten duet 🙂
Rabarbar – Ciekawostka:
To, że rabarbar jest niskokaloryczny wiedzą już chyba wszyscy.
Ale, czy wiecie, że najlepszy smak ma do końca czerwca?
Polecam też inne rabarbarowe rarytasy:
Muffinki z nadzieniem rabarbarowo-truskakowym
Kisiel z rababrbaru – możesz go użyć jako nadzienie do ciast
A w tym E-booku zebrałam 8 przepisów na słodkości z rabarbarem w roli głównej.
Podaj niżej adres na jaki mam Ci go wysłać 🙂
Faktycznie tarta bez formy to musi być niesamowicie wygodna sprawa! Ja dawniej miewałam problemy z wyciąganiem tarty z formy, zdarzało się, że się łamała. teraz mam co prawda foremkę z wyciąganym dnem, więc jest mi dużo łatwiej, ale Twoja tarta może być ciekawą odmianą i zaskoczeniem dla ewentualnych gości 🙂
Oj tak, raz, ze przepis jest prosty, a dwa, ze to bardzo wygodne w serwowaniu ciasto. Ja je przekladam wraz z papierem na duza deske, kroje na czesci i tak podaje. Fajnie to wygląda i jest bardzo smaczne. Zycze udanych wypiekow ?
Kocham rabarbar 🙂
Fajny przepis, od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia czegoś na deser z rabarbarem i widzę tu same ciekawe przepisy 🙂
O, bardzo mi milo. Rabarbar jest bardzo wdziecznym obiektem do gotowania i pieczenia, wiec jestem pewna,.ze zagosci w Pani kuchni ?
Jedyne “bezforemkowe” ciasto jakie znam to beza 😀
Twoja propozycja brzmi pysznie, choć nadzienie brzmi dla mnie nieco skomplikowane. Ale ja raczej z tych co lubią jeść, a nie pic. I pieką tylko prosto żeby szybko móc zjeść 😀
Jesli nadzienie nie odpowiada, to smialo mozna je wymienic na pokrojone jablka podsypane cukrem i cynamonem. Prosto, smacznie i szybko ?
Lubię ciasta z rabarbarem. Może być i tarta ?
Byle byl rabarbar??
świetny przepis, tarta obłędna. I dla takich jak ja. Od dawna moje plany zakupu formy do tarty kończą się fiaskiem 🙂
Extra, wiec taraz tarta zagosci na Twoim stole ?
Z przyjemnością dorwałabym się do takiego ciasta
Doskonale to rozumiem, to ciasto strasznie szybko znika ?
Jest tak dobre, ze za chwile zrobie kolejne ?
Uwielbiam ciasta z owocami, rabarbaru już nie mogę się doczekać. W moim sklepie jeszcze go nie ma. ZA to mam jabłka, które uwielbiam łączyć z cynamonem 🙂 Zapisuję przepis i spróbuję go wykorzystać. Tym bardziej że nie posiadam formy do tarty 🙂
Ta tarta jest super z cynamonem lub z jablkami. Jablka nalezy polozyc na cieście, podsypac cukrem i cynamonem. Pozniej zawijamy ciasto so srodka i mozna piec ?
Zapisuję przepis 🙂
Super, jestem pewna, ze zrobi furore ?
Pysznie 🙂
Tez tak mysle ?
Ciekawy pomysł na terenie i rabarbar Aniu. A powiedz mi, czy czerwcowy rabarabr można jeść? Bo w rodzinie upierają się, że nie (za dużo szczawianów) i naszły mnie teraz wątpliwości. Słyszałaś coś o tym?
No i gratulacje przepisów w Durszlaku ?
Mozna, rabarbar najsmaczniejszy jest do konca czerwca. Jesli chodzi o ogranieczenia w jego jedzeniu, to odradzam go kobietom karmiacym i w.ciąży, bo moze zle wplynac na brzuszek maluszka. Sam rabarbar jest bardzo zdrowy, jednak jedzony w nadmiarze moze pogonic. Jest niskokaloryczny, a pieczony nawet ma w sobie rapontygeniny, ktore zmniejszaja tempo podzialu komorek rakowych☺
Dziekuje, Tobie rowniez gratuluje publikacji w Magazynie Durszlak ☺
Oooo ale pychota! Naprawdę pięknie wygląda!
Dziękuję, a do tego to bardzo proste ciasto 🙂
Nie robiłam nigdy tarty rabarbarowej, ale narobiłaś mi apetytu. Muszę się spieszyć, bo czerwiec wkrótce się kończy 😉