Dziś przepis na szybki obiad, bo i mój dzień pędzi jak oszalały – naleśniki gryczane z farszem szpinakowym 😉
Ostatnio zdradziłam sekret moich naleśników bezglutenowych z kaszy gryczanej.
Przepis na ciasto znalazłam na Domowa TV.
Dziś czas na prawdziwą kulinarną petardę;) Naleśniki gryczane wypełnione szpinakiem i serem feta.
Zacny obiad, smaczny, zdrowy i co ważne szybki w przygotowaniu. Zatem czas przystąpić do kulinarnego dzieła stworzenia 😉
Składniki (ciasto):
– 2 szkl. kaszy gryczanej jasnej,
– 2 szkl. wody,
– 2 łyżki oleju z pestek winogron,
– 3 jajka,
– pół łyżeczki cukru,
– szczypta soli
Składniki (farsz):
– 1 opakowanie sera feta,
– pół opakowania szpinaku świeżego lub mrożonego,
– łyżka masła klarowanego,
– sok z cytryny,
– pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak poddusić na maśle przez kilka minut i doprawić do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.
I tym sposobem farsz mamy gotowy Teraz możemy zabrać się za naleśniki.
- Kaszę zmielić w młynku do kawy.
- Wszystkie składniki razem zmiksować.
- Smażyć cienki placki na suchej patelni.



Farsz rozsmarować na naleśnikach, które następnie sugeruję zrolować.
Naleśniki gryczane z farszewm szpinakowym polecam podawać z sałatką z pomidorów, jogurtu naturalnego i szczypiorku.
Jestem ciekawa z czym Wy lubicie najbardziej zajadać naleśniki?
Tak ja u mnie szpinak, czy może na słodko?
Pozdrawiam smacznie:)
Nigdy nie odmówię potrawy ze szpinakiem. Uwielbiam, ubóstwiam. Po prostu kocham!
Uprzejmie dziękuję:) Ja również uwielbiam szpinak, ale to trwało nim odkryłam jego walory:)
Uwielbiamy z mężem naleśniki, na pewno skorzystam z przepisu 🙂 Zapraszam też do siebie: http://jadwiga-sercemtworzone.blogspot.com/
Dziękuję, już się wpraszam 😉
Uwielbiam szpinak w każdej postaci a że jestem na diecie bezglutenowej to ten przepis jest jak dla mnie stworzony 🙂
Ja do szpinaku przekonałam się kilka late temu. Jako dziecko unikałam go,a teraz uwielbiam:) Staram się regularnie wrzucać przepisy na dania bezglutenowe, liczę, że coś Pani przypadnie do gustu:)
Jestem wegeżercą, więc ten przepis jest dla mnie. Zdrowo, szybko i vege. Osobiście spróbuję fetę zamienić na tofu. Pozdrawiam
Z tofu jeszcze nie robiłam, więc dziękuję za podpowiedź:)
Co zrobić żeby te naleśniki sie nie rowalały przy smażeniu?
Moze to kwestia patelni? One nie powinny sie rozwalac, sa dosc gietkie. Dodalam Pani olej do ciasta? Ewentualnie prosze smazyc na tluszczu.