Dziś mamy imieniny Krystyny i z tej okazji Drogie Panie składam Wam najserdeczeniejsze życzenia. Dużo radości, pogody ducha oraz uśmiechu.
Niech nie zabraknie w tym szczegółnym dniu: pięknych kwiatów i słodkich grzeszków na talerzach 😉 .



A ode mnie, specjalnie dla Was nieziemsko orzechowe ciasteczka z czekoladowymi piegami. Całość wykonana na mące żytniej i bez cukru. Ostrzegam, że ciastka szybko znikają… Ja po wstępnym ich przestudzeniu spałaszowałam 4 sztuki… A po krótkiej chwili namysłu zabrałam się za kolejne 😉
Lubię je zajadać, gdy są jeszcze ciepłe. Do tego szklanka mleka lub ciepła herbata i jestem w kulinarnym niebie 😀
Składniki:
– 100 g masła orzechowego,
– 100 g masła klasycznego w temperaturze pokojowej,
– 1 jajko,
– 6 łyżek melasy buraczanej lub innego słodziwa według własnego uznania (erytrol, stevia, miód, itp),
– 140 g mąki u mnie żytnia typ 720,
– 6 kostek posiekanej gorzkiej czekolady,
– opcjonalnie garść posiekanych orzechów włoskich (polecam!!!)
– pół łyżeczki soli,
– płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Oba masła, słodziwo i jajko miksujemy na jednolitą masę.
2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz sól i ponownie całość miksujemy na gładko.
3. Na koniec dodajemy czekoladę i orzechy. Delikatnie mieszamy masę, aby dodatki równomiernie się w niej rozłożyły.
4. Z ciasta formujemy orzechowe ciasteczka i ukłądamy ja na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 8-9 minut w 180°C (termoobieg). Ciastka powinny się delitanie zbrązowić.
Podczas pieczenia tych ciasteczek, po całym domu unosi się przyjemny orzechowy aromat. Dla mnie poezja! A, gdy jeszcze po chwili możesz zjeść ciastka, które wsłasnoręcznie zrobiłaś/eś, to już jesteś mistrzem we własnej kuchni!
Z przepisu wychodzi około 16 szt, ciastek średniej wielkości.
Orzechowe ciasteczka są delitnie i piaskowe w środku – cudowne połączenie, bo wręcz rozpływają się w ustach! 😀
A Wy, jakie najbardziej lubicie ciastka?
Orzechy i czekoladawa, to dla Was połączenie idealne?
Pozdrawiam smcznie!
😀
Pierwszy raz słyszę taki termin “orzechowiec” w odniesieniu do ciastka. 🙂 Faktycznie wyszły Ci te ciasteczka puchate.
Wena troche mnie posniosła;)
Usmialam sie z Twojej odpowiedzi. Bardzo sympatyczna, a orzechowce bardzo apetyczne. Pozdrawiam 🙂
Do usług;)
Jak ja lubię takie smakoły. Aż zrobilem się głodny, ide coś dobrego przekąsić 🙂
Smacznego:)
Przecież to skandal takie pyszności wrzucać! teraz muszę znowu piec. Wyglądają bosko i pewnie tak smakują. Do tego te orzechy. uwielbiam
Tak, to skandal i słodkie grzeszki na talerzu:)
wow, super 🙂
Dzięuję i proszę się częstować:)
Mmmm… wyglądają pysznie, zęby się jeszcze chciało je zrobić…
Z ciastek uwielbiam maślane ciasteczka ale też takie fit ciastka z nasionami, orzechami i płatkami 😉
Szybko się je robi, pieką się równie błyskawicznie. Nic tyko jeść i się delektować 🙂
Jakie pyszności! Koniecznie wypróbuję ten przepis w weekend 🙂 Aż ślinka cieknie na samą myśl 🙂
Będzie mi miło:)
Piękne !
Pyszne ? Idealnie wyważony smak.