Dziś zapraszam na tradycyjny obiad, ale w nowym wydaniu – pieczone bataty. Zamiast ziemniaków zastosowałam słodkie ziemniaki. Zapiekłam je w piekarniku i podałam z jajkiem sadzonym. Przygotowanie obiadu zajęło mi 30 minut. To fajne rozwiązanie, gdy lubicie klasyczne dania, ale nie pogardzicie też kulinarnymi nowinkami.
Składniki (2 porcje):
– 4 bataty (inaczej słodkie ziemniaki),
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 łyżeczka ostrej papryki,
– odrobina soli i pieprzu,
– 2 jajka sadzone
Przygotowanie:
- Słodkie ziemniaki myjemy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Umieszczamy je w miseczce, dodajemy oliwę oraz przyprawy. Całość mieszamy.
- Na blaszce umieszczamy papier do pieczenia, po czym równomiernie rozsypujemy słodkie ziemniaki. Całość pieczemy w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180ºC przez około 30 minut. Całość podajemy z jajkiem sadzonym. Bataty można polać sosem czosnkowym.
Przepis, egzotyczny, smaczny i prosty:)
Polecam pieczone bataty dla osób na diecie, ale również dla każdego, kto lubi czas spróbować coś nowego 🙂
Życzę smacznego!:)
Polecam Ci też inne dania z batatów:
Zupa krem z batatów – lekka i sycąca.
Mus z batatów – pyszne i szybki deser
(Odwiedzono 1 471 razy, 1 wizyt dzisiaj)
świetnie podane bataty!