Tarta gruszkowo-jabłkowa z orzekami włoskimi

Tarta gruszkowo-jabłkowa, to moja dzisiejsza propozycja na kuszącą słodkość. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 20 minut! To doskonały przepis, gdy mamy ochotę na małe co nieco:) Podstawą będzie tu ciasto francuskie, owoce i odrobina fantazji;).

Tarta gruszkowo-jabłkowa
Tarta gruszkowo-jabłkowa z orzekami włoskimi

Składniki:

  • 1 pakowanie ciasta francuskiego,
  • 2 gruszki,
  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 jajko,
  • 50 g śmietany kremówki,
  • 1 torebka cukru waniliowego,
  • 1/2 cytrynowego olejku do pieczenia,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 30 g brązowego cukru,
  • 30 g zimnego masła w wiórkach

Wykonanie:

  1. Ciasto rozkładamy wraz z papierem na formie do taty.  Odstające brzegi obciąć nożyczkami i wylepić z nich rant o wysokości 1/2 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.
  2. Orzechy tłuczemy w moździerzu na grube kawałki. Gruszki oraz jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce zraszamy sokiem cytrynowym.
  3. Jajko mieszamy z śmietaną, cukrem waniliowym oraz aromatem cytrynowym.
  4. Masą “jajeczną” smarujemy ciasto francuskie. Posypujemy połową orzechów. A następnie układamy blisko siebie jabłka oraz gruszki.
  5. Całość posypujemy brązowym cukrem oraz pozostałymi orzechami. Na koniec równomiernie układamy na spodzie ciasta wiórki z masła.
  6. Tartę pieczemy przez 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200°C na dolnym ruszcie. Następnie przekładamy ją na środkowy ruszt i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Tarta gruszkowo-jabłkowa
Tarta gruszkowo-jabłkowa

Zwolennicy domowego ciasta francuskiego mogą je oczywiście wykonać sami:) Ja jednak nie miałam aż tyle czasu. Tarta gruszkowo-jabłkowa doskonale smakuje zjadana w doborowym towarzystwie. Zaprośmy zatem przyjaciół, sąsiadów czy ukochanego na kawałek słodyczy i spędźmy miło czas:). Życzę smacznego oraz udanego weekendu:)

(Odwiedzono 240 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Tarta gruszkowo-jabłkowa z orzekami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *