Tarta gruszkowo-jabłkowa, to moja dzisiejsza propozycja na kuszącą słodkość. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 20 minut! To doskonały przepis, gdy mamy ochotę na małe co nieco:) Podstawą będzie tu ciasto francuskie, owoce i odrobina fantazji;).



Składniki:
- 1 pakowanie ciasta francuskiego,
- 2 gruszki,
- 3 średniej wielkości jabłka,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1 jajko,
- 50 g śmietany kremówki,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 1/2 cytrynowego olejku do pieczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 30 g brązowego cukru,
- 30 g zimnego masła w wiórkach
Wykonanie:
- Ciasto rozkładamy wraz z papierem na formie do taty. Odstające brzegi obciąć nożyczkami i wylepić z nich rant o wysokości 1/2 cm. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.
- Orzechy tłuczemy w moździerzu na grube kawałki. Gruszki oraz jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane owoce zraszamy sokiem cytrynowym.
- Jajko mieszamy z śmietaną, cukrem waniliowym oraz aromatem cytrynowym.
- Masą “jajeczną” smarujemy ciasto francuskie. Posypujemy połową orzechów. A następnie układamy blisko siebie jabłka oraz gruszki.
- Całość posypujemy brązowym cukrem oraz pozostałymi orzechami. Na koniec równomiernie układamy na spodzie ciasta wiórki z masła.
- Tartę pieczemy przez 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200°C na dolnym ruszcie. Następnie przekładamy ją na środkowy ruszt i pieczemy jeszcze przez 20 minut.



Zwolennicy domowego ciasta francuskiego mogą je oczywiście wykonać sami:) Ja jednak nie miałam aż tyle czasu. Tarta gruszkowo-jabłkowa doskonale smakuje zjadana w doborowym towarzystwie. Zaprośmy zatem przyjaciół, sąsiadów czy ukochanego na kawałek słodyczy i spędźmy miło czas:). Życzę smacznego oraz udanego weekendu:)
(Odwiedzono 261 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Uwielbiam tarty, a ta wygląda smakowicie 😉
Zapraszamy również do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/
Dziękuję i polecam się na przyszłość:)