Za oknem świeci słońce i powoli przypomina nam o zbliżającym się lecie:). W taką pogodę aż chce się zasmakować w daniach, które kojarzą się nam z wakacjami:) Dlatego dziś zapraszam na kalmary nadziewane fetą – przepis jest bardzo prosty, a danie zniewalające:) Zachęcam do zajadania się kalmarami, są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe!
Składniki:
- 1 kg kalmarów rozmrożonych, bądź świeżych (ja kupiłam już oczyszczone małe kalmary – znajdziecie je w Biedronce),
- 250g sera typu feta,
- kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych ,
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Oczyszczone kalmary (ja dodatkowo odcięłam kalmarom “ogonki” i upiekłam je oddzielnie na patelni z oliwą z oliwek i czosnkiem) faszerujemy fetą do 2/3 ich objętości. W połowie faszerowania do każdego kalmara dokładamy pomidorka koktajlowego.
- Gotowe owoce morza układamy jeden przy drugiem w formie do tart. Całość sowicie zraszamy oliwą z oliwek i zapiekamy około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC (termoobieg).



Kalmary nadziewane fetą skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy, jako samodzielnie danie lub z ulubionymi dodatkami.
Życzę smacznego!:)
(Odwiedzono 837 razy, 1 wizyt dzisiaj)