Nadchodząca wiosna przebojem wdziera się do mojej kuchni. Dziś natchnęła mnie na lekką zupę krem z ziemniaków i cukinii. Wegetariański krem jest niezwykle sycący i aksamitny. Zapewniam, że nie obędzie się bez dokładek;)
Składniki (na 4 porcje):
- 4 małe ziemniaki,
- 1 mała cukinia,
- 1 mały por,
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy,
- garść drobno posiekanego koperku,
- gałka muszkatołowa,
- szczypta kminku,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Surowe ziemniaki oraz cukinię umyć, obrać i pokroić a kostkę, pora natomiast poszatkować w drobne talarki.
- Na patelni rozgrzać oliwę i przez kilka minut smażyć na niej warzywa.
- Do oddzielnego garnka wlać 1 litr wody i zagotować. Następnie dodać warzywa. Całość gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Gotową zupę zmiksować i na koniec doprawić śmietaną oraz przyprawami.
Krem z ziemniaków i cukinii doskonale smakuje z grzankami lub groszkiem ptysiowym.



Życzę smacznego:)!
(Odwiedzono 219 razy, 1 wizyt dzisiaj)
świetna zupa 🙂