Każdy wie, że rybka lubi pływać – zatem, polecam rybę w zalewie pomidorowej :-).
Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Delikatne mięso ryby w połączeniu z pomidorową zalewą działa obłędnie na kubki smakowe!:)
Nie wyobrażam sobie Świąt ani Sylwestra bez tej potrawy.
Składniki (ryba):
- 1 kg mintaja lub dorsza (filety),
- 2 jajka,
- garść mąki krupczatki,
- garść bułki tartej,
- sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do ryb
Składniki (zalewa):
- 3 szklanki wody,
- 1/4 szklanki octu,
- 1/2 szklanki oliwy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 3 drobno poszatkowane cebule,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe
Przygotowanie:
- Rybę dzielimy na małe kawałki i obtaczamy w mące krupczatce, a następnie w rozmąconym jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
- Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody wraz z pozostałymi składnikami zalewy. Całość zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
- Upieczoną rybę wkładamy do zimnej zalewy i gotowe:)
Ryba w zalewie pomidorowej smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Polecam wszystkim fascynatom ryb i nie tylko!
Smacznego:)
(Odwiedzono 1 358 razy, 1 wizyt dzisiaj)