Ryba w zalewie pomidorowej – idealna na Sylwestra

Każdy wie, że rybka lubi pływać – zatem, polecam rybę w zalewie pomidorowej :-).

Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Delikatne mięso ryby w połączeniu z pomidorową zalewą działa obłędnie na kubki smakowe!:)

Nie wyobrażam sobie Świąt ani Sylwestra bez tej potrawy.

 

Składniki (ryba):

  • 1 kg mintaja lub dorsza (filety),
  • 2 jajka,
  • garść mąki krupczatki,
  • garść bułki tartej,
  • sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do ryb

Składniki (zalewa):

  • 3 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 drobno poszatkowane cebule,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Rybę dzielimy na małe kawałki i obtaczamy w mące krupczatce, a następnie w rozmąconym jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
  2. Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody wraz z pozostałymi składnikami zalewy. Całość zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

    Ryba w zalewie pomidorowej
    Ryba w zalewie pomidorowej
  3. Upieczoną rybę wkładamy do zimnej zalewy i gotowe:)

Ryba w zalewie pomidorowej smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Polecam wszystkim fascynatom ryb i nie tylko!

Smacznego:)

 

 

(Odwiedzono 1 358 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *