Jogurtowe muffinki uwiodą każdego amatora słodyczy. Ekspresowo znikają z talerza – Wasi goście je pokochają. Polecam ten przepis wszystkim łasuchom – zwłaszcza, że jest bardzo łatwy w wykonaniu. Jogurt naturalny nada muffinkom lekkości.
Składniki:
- 1 szklanka mąki.



- 1/2 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- torebka cukru waniliowego,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 100 g roztopionej margaryny,
- 2 połówki brzoskwini z puszki,
- kilka kostek gorzkiej czekolady.
Przygotowanie:
- Wszystkie “suche” składniki (mąka, cukry, proszek do pieczenia) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
- Do drugiego naczynia wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z jajkami, jogurtem oraz poszatkowanymi brzoskwiniami.
- Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem – do uzyskania gładkiej masy.
- Gotowe ciasto wlewamy do papilotek i ozdabiamy startą lub posiekaną czekoladą.
- Całość pieczemy na złoty kolor przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).
Jogurtowe muffinki wyciągamy z foremek tylko, gdy są wystudzone. W innym przypadku rozpadną się – a byłaby to wielka szkoda!
Ostrzegam, że te ciastka uzależniają, więc na początek może warto upiec 2 blachy?:)
Smacznego!:)
(Odwiedzono 136 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Rzeczywiście ponętne babeczki. Gratuluję pięknego wypieku. Komentarze o polskich lekarzach Ranking lekarzy w 2015 roku http://www.lekarz4u.net