Czekoladowy mus bez jajek, to mój kolejny (bardzo udany) eksperyment z aquafabą w roli głównej. Robiłam już z niej beziki i biszkopt, a teraz przyszedł czas na czekoladowy deser. Przyznam, że ten mus powstał z czystej oszczędności. Zwyczajnie było mi szkoda wylać do zlewu wodę po cieciorce, zwłaszcza teraz, gdy wiem, że tak wiele można z nie wyczarować. Zresztą zobacz sama 🙂
Składniki na 2 porcje:
150 g gorzkiej czekolady, czyli 1,5 tabliczki,
150 ml aquafaby, czyli wody po ciecierzycy w puszce/słoiku,
2 łyżki cukru pudru,
kilka truskawek lub innych owoców
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia.
Wodę po ciecierzycy umieszczamy w misce i ubijamy przez 5 minut na najwyższych obrotach.
Następnie do ubitej aquafaby dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy przez minutę, po czym dodajemy ostatnią porcję cukru i znów miksujemy przez minutę. Dzięki temu mamy pewność, że cukier się rozpuści, a nasz mus będzie puszysty.
Na koniec przestudzoną czekoladę ostrożnie wlewamy do ubitej aquafaby i delikatnie mieszamy szpatułką.
Mus przekładamy do pucharków, ozdabiamy owocami i odstawiamy na godzinę do lodówki.
I tym sposobem Twój czekoladowy mus bez jajek jest gotowy – życzę smacznego! 🙂
Czekoladowy mus bez jajek – rady:
1.Wybór czekolady
Gorzką czekoladę można wymienić na mleczną, wtedy dodatek cukru będzie zbędny.
Z gorzkich najlepsza będzie czekolada o zawartości kakao 85-90%. Ja mogę Wam polecić Wawel, jeszcze nigdy się na niej nie zawiodłam – zarówno jeśli chodzi o czekoladę gorzką, jak i mleczną.
2. Zamienniki cukru pudru
Jeśli unikasz w swojej diecie białego cukru, to cukier puder z powodzeniem możesz wymienić na stevie, lub zmielić na puch ksylitol albo erytrol.
3. Aquafaba – wskazówki
Bardzo istotną kwestią jest, aby ilość aquafaby i czekolady była identyczna. Interesuje nas stosunek 1:1.
Jeśli korzystasz z agufaby z puszki po ciecierzycy, to spieszę poinformować, że jej standardowa objętość to 400g. Po odsączeniu cieciorki powinno zostać 140-150 ml aquafaby. Czyli dokładnie tyle ile potrzebujemy, aby zrealizować ten przepis.
Ciecierzycę możesz ugotować sama – jeśli nie wiesz jak, to daj znać w komentarzu.
Można ją również kupić w słoiku.
Zobacz też inne przepisy z aquafaby i ciecierzycy:
Biszkopt z aquafaby – bez jajek, a i tak szybko, smacznie i sprawnie 🙂
Sprytny tort z aquafaby – bez jajek i baniału. Wygląda i smakuje, jak klasyczny tort 🙂
Bardzo smaczne i szybkie pieguski z cieciorki.
Szybki obiad dla zapracowanych w 30 minut
Pasta kanapkowa z ciecierzycy – klasyczny hummus
Smarowidło do kanapek z cieciorki – mała odmiana dla hummusu
Falafele z piekarnika – czyli puplety z cieciorki
Omnomnom, pysznie! Zawsze mnie odstraszały surowe jajka w musie, a tutaj taka alternatywa. Cudo! (i piękne zdjęcia :))
Świetnie, to teraz zapowiada się słodka chwila zapomnienia z tym musem 🙂 Życzę smacznego i ostrzegam, że jest pyszny nawet przed słodzeniem 🙂 I bardzo czekoladowy 🙂
Cudowny! Już go uwielbiam! I mogę dać dzieciom! Bo na surowych jajkach się boje
Właśnie często słyszę, że kremy z jajkami odpadają z uwagi na alegrie, czy strach. A tu takie bezpieczne i szybkie rozwiązanie 🙂 Życzę smacznego 🙂
Mniam! Uwielbiam takie pyszności! Zapisuję! 🙂
Koniecznie proszę spórbować, bo to poezja 🙂
Oo taki mus może być naprawdę pyszny 😀
I jest wege, czylu idealny dla Ciebie 🙂
Że wode po ciecierzycy tez mozna wykorzystac no to poprsu magia. Pysznie wygladaja taki mus wiec mus go wykonać.
Dla mnie to też było zaskoczenie, że taka zwykła woda zachowuje się, jak białko. Można ją ubić i nawet zamiennie zamiast jajek dodawać do np.ciasta na naleśniki 🙂 Magia 🙂
Rzadko jadam musy, ale ten zachęca czekoladą:-)
ciekawy 🙂
Polecam 🙂
Ciekawy przepis, ja nie lubie musów na jajkach. a tu taki przepis trzeba wypróbbować
Uwielbiam czekoladę, a teraz jestem na diecie i jak możesz mi to robić 😀 przepis oczywiście zapisuję 😀
Taki mus jest zdrowy i mniej kaloryczny od klasycznego, więc spokojnie 🙂
Ja ostatnie wpisy dałam o musie ale z jajkami. Ten też zrobię. Pozdrawiam
Wygląda niesamowicie, z chęcią spróbuję
Ale wynalazek, ja bym na to nigdy nie wpadł 😉
Hehe, zawsze cos nowego i smacznego ?
Robiłam mus na śmietance, bo surowych jajek do deserów konsekwentnie nie używam. z uwagi na ryzyko salmonelli i jakoś tak z niechęci. O tej wersji już kilka razy słyszałam. Pora w końcu sprawdzić te opcję. I w ogóle aquafabe. Jeszcze jej nie używałam w kuchni ?
Ja aquafabe stosuje z czystej oszczednosci. Po co mam wylewac cos co moge jeszcze na wiele sposobow wykorzystac??