Czekoladowy mus bez jajek – jego sekretny składnik masz w szafce, sprawdź koniecznie:)

Czekoladowy mus bez jajek, to mój kolejny (bardzo udany) eksperyment z aquafabą w roli głównej. Robiłam już z niej beziki i biszkopt, a teraz przyszedł czas na czekoladowy deser. Przyznam, że ten mus powstał z czystej oszczędności. Zwyczajnie było mi szkoda wylać do zlewu wodę po cieciorce, zwłaszcza teraz, gdy wiem, że tak wiele można z nie wyczarować. Zresztą zobacz sama 🙂

 

Składniki na 2 porcje:

150 g gorzkiej czekolady, czyli 1,5 tabliczki,

150 ml aquafaby, czyli wody po ciecierzycy w puszce/słoiku,

2 łyżki cukru pudru,

kilka truskawek lub innych owoców

 

 

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zdejmujemy z ognia.

Wodę po ciecierzycy umieszczamy w misce i ubijamy przez 5 minut na najwyższych obrotach.

Następnie do ubitej aquafaby dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy przez minutę, po czym dodajemy ostatnią porcję cukru i znów miksujemy przez minutę. Dzięki temu mamy pewność, że cukier się rozpuści, a nasz mus będzie puszysty.

Na koniec przestudzoną czekoladę ostrożnie wlewamy do ubitej aquafaby i delikatnie mieszamy szpatułką.

Mus przekładamy do pucharków, ozdabiamy owocami i odstawiamy na godzinę do lodówki.

 

I tym sposobem Twój czekoladowy mus bez jajek jest gotowy – życzę smacznego! 🙂

 

Czekoladowy mus bez jajek – rady:

1.Wybór czekolady

Gorzką czekoladę można wymienić na mleczną, wtedy dodatek cukru będzie zbędny.

Z gorzkich najlepsza będzie czekolada o zawartości kakao 85-90%. Ja mogę Wam polecić Wawel, jeszcze nigdy się na niej nie zawiodłam – zarówno jeśli chodzi o czekoladę gorzką, jak i mleczną.

2. Zamienniki cukru pudru

Jeśli unikasz w swojej diecie białego cukru, to cukier puder z powodzeniem możesz wymienić na stevie, lub zmielić na puch ksylitol albo erytrol.

3. Aquafaba – wskazówki

Bardzo istotną kwestią jest, aby ilość aquafaby i czekolady była identyczna. Interesuje nas stosunek 1:1.

Jeśli korzystasz z agufaby z puszki po ciecierzycy, to spieszę poinformować, że jej standardowa objętość to 400g. Po odsączeniu cieciorki powinno zostać 140-150 ml aquafaby. Czyli dokładnie tyle ile potrzebujemy, aby zrealizować ten przepis.

Ciecierzycę możesz ugotować sama – jeśli nie wiesz jak, to daj znać w komentarzu.

Można ją również kupić w słoiku.

 

 

Zobacz też inne przepisy z aquafaby i ciecierzycy:

Bezy bez jajek

Bezy z aquafaby – fajna alternatywa dla wylewania wody po ciecierzycy z puszki/słoiku lub jej gotowaniu

 

 

 

 

Biszkopt z zalewy po ciecierzycy

Biszkopt z aquafaby – bez jajek, a i tak szybko, smacznie i sprawnie 🙂

 

 

 

 

 

Tort z aquafaby - wegański
Tort bez jajek i nabiału – powstał dzięki wodzie po ciecierzycy

Sprytny tort z aquafaby – bez jajek i baniału. Wygląda i smakuje, jak klasyczny tort 🙂

 

 

 

 

 

Pieguski z ciecierzycy
Ciastka z ciecierzycy

Bardzo smaczne i szybkie pieguski z cieciorki.

 

 

 

 

 

Ciecierzyca z kurczakiem
Potrawka z ciecierzycy z kuraczakiem i pomidorami

Szybki obiad dla zapracowanych w 30 minut

 

 

 

 

 

 

Hummus z cieciorki
Hummus – smaczny i szybki

Pasta kanapkowa z ciecierzycy – klasyczny hummus

 

 

 

 

 

Pasta z ciecierzycy
Smaczne smarowidło z ciecierzycy

Smarowidło do kanapek z cieciorki – mała odmiana dla hummusu

 

 

 

 

 

Falafele z piekarnika
Falafele z ciecierzycy

Falafele z piekarnika – czyli puplety z cieciorki

 

 

(Odwiedzono 4 336 razy, 1 wizyt dzisiaj)

22 Replies to “Czekoladowy mus bez jajek – jego sekretny składnik masz w szafce, sprawdź koniecznie:)”

    1. Świetnie, to teraz zapowiada się słodka chwila zapomnienia z tym musem 🙂 Życzę smacznego i ostrzegam, że jest pyszny nawet przed słodzeniem 🙂 I bardzo czekoladowy 🙂

    1. Właśnie często słyszę, że kremy z jajkami odpadają z uwagi na alegrie, czy strach. A tu takie bezpieczne i szybkie rozwiązanie 🙂 Życzę smacznego 🙂

    1. Dla mnie to też było zaskoczenie, że taka zwykła woda zachowuje się, jak białko. Można ją ubić i nawet zamiennie zamiast jajek dodawać do np.ciasta na naleśniki 🙂 Magia 🙂

  1. Robiłam mus na śmietance, bo surowych jajek do deserów konsekwentnie nie używam. z uwagi na ryzyko salmonelli i jakoś tak z niechęci. O tej wersji już kilka razy słyszałam. Pora w końcu sprawdzić te opcję. I w ogóle aquafabe. Jeszcze jej nie używałam w kuchni ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *