Szpinak z pokrzywy to pierwsze danie jakie zjadałam z tym zielskiem. Ba, nawet poczęstowałam nim męża, a on pozytywnie zaopiniował ten eksperyment. A muszę Wam przyznać, że mój mąż ma dość tradycyjne upodobania kulinarne… Pokrzywa w tym wydaniu ma lekko słodki smak, rozpływa się w ustach, jest delikatna i bardzo zdrowa. To skarbnica składników mineralnych i witamin. Zdecydowanie warto ją jeść! 🙂
Składniki:
- spora ilość świeżej i młodej pokrzywy,
- masło klarowane,
- 2 ząbki czosnku,
- garść prażonych nasion słonecznika,
- kilka suszonych pomidorów z zalewy,
- 1 ząbek czosnku
- sół i pieprz do smaku,
- opcjonalnie feta – kilka kostek
Przygotowanie:
Pokrzywę przelewamy wrzątkiem – wtedy przestanie parzyć.
Następnie siekamy ją na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrzywę i dusimy do miękkości. Pokrzywa solidnie się skurczy, więc warto dodać jej sporo.
Zieleninę przyprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekanymi suszonymi pomidorkami, solą oraz pieprzem. I jeszcze przez chwilę całość dusimy.
Danie można posypać uprażonymi nasionami słonecznika i pokruszoną fetą.
Szpinak z pokrzywy – rady praktyczne:
- jeśli nie uda się Ci nazbierać odpowiednio dużo pokrzywy, to śmiało dodaj na patelnię młody szpinak – taki mix jest bardzo smaczny i zdrowy:)
- zbieraj liście z górnych trzech pięter pokrzywy,
- młoda pokrzywa nie parzy, w innym przypadku rekomenduję zbieranie jej w rękawicach,
- aby zneutralizować parzenie pokrzywy wystarczy przelać ją wrzątkiem.
- najlepiej zrywać pokrzywę przed kwitnięciem – od kwietnia do początków czerwca.
Pokrzywa w kuchni:
- liście z powodzeniem można dodawać do koktajli, smoothies, pierogów, ciasta naleśnikowego, omletów i surówek.
- z liści można przygotować sok lub ususzyć je. Zarówno sok, jak i napar z pokrzywy świetnie działają na naszą odporność i układ pokarmowy. Więcej o właściwościach pokrzywy przeczytasz w moim pierwszym wpiście o niej.
Moja Babcia była twardą kobietą i reumatyzm leczyła parzącą pokrzywą.
A Czytelnicy Bloga na Facebooku zdradzili, że jako dzieci zbierali na łące pokrzywę, turlali ją w palcach i zjadali na surowo – twardziele! :). Więc sami widzicie, że możliwości jest sporo, a ja proponuję Wam najmniej inwazyjną i smaczną opcję 🙂
Pozdrawiam smacznie! 🙂
Anna Lena
Zobacz też:
Bezplatny E-book z 10-ma przepisami na słodkie i wytrawne przekąski
Brzmi dobrze 🙂
I takie jest !?
Przepis chętnie wykorzystam, zwłaszcza kiedy pojawię się na naszej ukochanej działce. 🙂
To radze sie pospieszyc, gdy pokrzywa zacznie kwitnac staje sie niesmaczna.
Jeszcze nie miałem okazji próbować pokrzywy w daniach, ale może warto już to nadrobić 😉
Zdecydowanie warto, polecam ?
Koniecznie kiedyś muszę spróbować 🙂
Pewnie, zawsze to nowe doswiadczenie ??
W tej odsłonie pokrzywy nie znałam. Wiem, ze można z niej przygotować zdrową zupę. Próbowałaś?
Nie, za to robilam jeszcze omlet ??
nigdy jeszcze nie próbowałam, ale wiele już razy myślałam o wykorzystaniu pokrzywy 😛 brzmi to jakoś tak egzotycznie ;D (co jesz? Pokrzywę :P). Chętnie wypróbuję 🙂
Hehe, faktycznie brzmi to niecodziennie, ale i kuszaco ?
Nie tylko Ty 🙂
Hehe, nie jestem.sama ?
nawet nie sądziłam, że pokrzywa ma tyle zastosowań