Szpinak z pokrzywy – smaczne i tanie danie z pokrzywy, którą zwykle kosisz :)

Szpinak z pokrzywy to pierwsze danie jakie zjadałam z tym zielskiem. Ba, nawet poczęstowałam nim męża, a on pozytywnie zaopiniował ten eksperyment. A muszę Wam przyznać, że mój mąż ma dość tradycyjne upodobania kulinarne… Pokrzywa w tym wydaniu  ma lekko słodki smak, rozpływa się w ustach, jest delikatna i bardzo zdrowa. To skarbnica składników mineralnych i witamin. Zdecydowanie warto ją jeść! 🙂

 

Składniki:

  • spora ilość świeżej i młodej pokrzywy,
  • masło klarowane,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść prażonych nasion słonecznika,
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy,
  • 1 ząbek czosnku
  • sół i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie feta – kilka kostek

 

Przygotowanie:

Młoda pokrzywa ala szpinak
Szpinak z pokrzywy

Pokrzywę przelewamy wrzątkiem – wtedy przestanie parzyć.

Następnie siekamy ją na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrzywę i dusimy do miękkości. Pokrzywa solidnie się skurczy, więc warto dodać jej sporo.

Zieleninę przyprawiamy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, posiekanymi suszonymi pomidorkami, solą oraz pieprzem. I jeszcze przez chwilę całość dusimy.

Danie można posypać uprażonymi nasionami słonecznika i pokruszoną fetą.

 

 

Szpinak z pokrzywy – rady praktyczne:

  • jeśli nie uda się Ci nazbierać odpowiednio dużo pokrzywy, to śmiało dodaj na patelnię młody szpinak – taki mix jest bardzo smaczny i zdrowy:)
  • zbieraj liście z górnych trzech  pięter pokrzywy,
  • młoda pokrzywa nie parzy, w innym przypadku rekomenduję zbieranie jej w rękawicach,
  • aby zneutralizować parzenie pokrzywy wystarczy przelać ją wrzątkiem.
  • najlepiej zrywać pokrzywę przed kwitnięciem –  od kwietnia do początków czerwca.

 

Pokrzywa w kuchni:

  • liście z powodzeniem można dodawać do koktajli, smoothies, pierogów, ciasta naleśnikowego, omletów i surówek.
  • z liści można przygotować sok lub ususzyć je. Zarówno sok, jak i napar z pokrzywy świetnie działają na naszą odporność i układ pokarmowy. Więcej o właściwościach pokrzywy przeczytasz w moim pierwszym wpiście o niej.

 

Moja Babcia była twardą kobietą i reumatyzm leczyła parzącą pokrzywą.

A Czytelnicy Bloga na Facebooku zdradzili, że jako dzieci zbierali na łące pokrzywę, turlali ją w palcach i zjadali na surowo – twardziele! :). Więc sami widzicie, że możliwości jest sporo, a ja proponuję Wam najmniej inwazyjną i smaczną opcję 🙂

 

Pozdrawiam smacznie! 🙂

Anna Lena

 

Zobacz też:

Woda z pokrzywą

Magiczna woda z pokrzywą 🙂

 

 

 

 

 Legalny przemyt warzyw - 10 przepisów na słodycze i przekąski
Legalny przemyt warzyw – 10 przepisów na słodycze i przekąski

Bezplatny E-book z 10-ma przepisami na słodkie i wytrawne przekąski

(Odwiedzono 4 613 razy, 1 wizyt dzisiaj)

15 Replies to “Szpinak z pokrzywy – smaczne i tanie danie z pokrzywy, którą zwykle kosisz :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *