Domowa mąka kokosowa

Kilka dni temu wspólnie robiliśmy mleko roślinne z wiórków kokosowych (przepis znajdziecie tutaj)

Wyciśnięte wiórki rozłożyliśmy na blaszce i przez kilka dni pozwalaliśmy im schnąć.

Dzięki temu w ciągu kilku sekund pozyskamy mąkę kokosową.

Jak to zrobić? Dziecinnie prosto:)

Mąka kokosowa
Mąka kokosowa

Składniki:

– suche wytłoczki pozostałe po produkcji mleka kokosowego

 

Przygotowanie:

 

  1. Suche wytłoczki kokosowe umieszczamy w młynku do kawy. Mielimy na pył i gotowe

 

To się nazywa oszczędność: z 2 paczek wiórków kokosowych uzyskaliśmy aromatyczne mleko kokosowego i do tego jeszcze mąkę.

 

Mąka kokosowa jest dość sypka i nie przypomina tradycyjnej pszennej.

 

Świetnie sprawdzi się, jako dodatek do naleśników i ciast. Nie ma w sobie glutenu przez co nasze wypieki nie będą tak elastyczne, jak przy użyciu mąki pszennej. Dlatego polecam ją mieszać z innymi mąkami. Idealnie sprawdzi się, jako podstawa kruchych ciast i ciasteczek. Używam jej również, jako panierki do piersi z indyka lub kurczaka.

Jestem ciekawa, czy Wy również robicie własne mąki?

 

Pozdrawiam i życzę miłego dnia!:)

 

(Odwiedzono 366 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *