Domowa mąka koksowa, to idealny sposób na wykorzystanie pulpy powstałej po produkcji roślinnego mleka. Taką mąkę można długo przechowywać w szklanym pojemniku. Dzięki temu nic się nie marnuje, czyli Zero Waste w kuchni na maxa 🙂
Kilka dni temu wspólnie robiliśmy mleko roślinne z wiórków kokosowych (przepis znajdziecie tutaj). Wyciśnięte wiórki rozłożyliśmy na blaszce i przez kilka dni pozwalaliśmy im schnąć. Dzięki temu w ciągu kilku sekund pozyskamy mąkę kokosową.Jak to zrobić? Dziecinnie prosto:)
Domowa mąka kokosowa – przepis:
Składniki:
– suche wytłoczki pozostałe po produkcji mleka kokosowego
Przygotowanie:
- Suche wytłoczki kokosowe umieszczamy w młynku do kawy. Mielimy na pył i gotowe
To się nazywa oszczędność: z 2 paczek wiórków kokosowych uzyskaliśmy aromatyczne mleko kokosowego i do tego jeszcze mąkę.
Domowa mąka kokosowa – rady:
Konsystencja – mąka kokosowa jest dość sypka i nie przypomina tradycyjnej pszennej.
Zastosowanie – świetnie sprawdzi się, jako dodatek do naleśników i ciast. Nie ma w sobie glutenu przez co nasze wypieki nie będą tak elastyczne, jak przy użyciu mąki pszennej. Dlatego polecam ją mieszać z innymi mąkami. Idealnie sprawdzi się, jako podstawa kruchych ciast i ciasteczek. Używam jej również, jako panierki do piersi z indyka lub kurczaka.
Jestem ciekawa, czy Wy również robicie własne mąki?
A jeśli Ci mało…
To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Właśnie pierwszy raz zrobiłam mleko z wiorek i odrazu zastanawialam się czy wytloczki też się do czegoś nadadzą a tu proszę w cenie wiorek mam mleko i mąkę a produkty te nie.należą do najtańszych więc już widzę że przemyslane tworzennie i produkcja naprawdę można dużo oszczędzić a zdrowe odżywianie nie musi być drogie żeby było zdrowe trzeba tylko myśleć dziękuję za podpowiedz?
Wspaniale 🙂 Cieszę się, że pomogłam 🙂 Podpowiem jeszcze, że z takich wytłoczków świetnie wychodzą też kokosanki 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂