Uwielbiam mięso, ale czasem mam ochotę na coś lżejszego, wtedy stawiam na klopsy z soczewicy. Są pyszne, bardzo syte i szczerze, to w smaku przypominają mi mięso.
Bywa również, że muszę zrobić obiad na już, wówczas ratuje mnie soczewica.
Poniżej przepis na obiad szybki i zdrowy:)
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1/2 średniej wielkości cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 natki pietruszki,
- odrobina soli i pieprzu,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- kaszka kuskus lub potłuczone płatki kukurydziane (panierka),
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W międzyczasie rumienimy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę z dodatkiem rozgniecionego czosnku.
W dużej misce mieszamy ugotowaną i odcedzoną wcześniej soczewicę z cebulką i czosnkiem. Dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz posiekaną natkę pietruszki – całość mieszamy. Z masy formujemy okrągłe kotlety, które obtaczamy w surowej kaszy kuskus lub potłuczonych płatkach kukurydzianych. Gotowy pulpet smażymy na zloty kolor.
Danie proponuję podawać z kaszą pęczak z warzywami.
Smacznego:)