Dzień dobry 😀 ,
dziś przygotowałam dla Ciebie falafele – czyli pulpety z ciecierzycy 🙂 .
Bardzo smaczne i sycące wegetariańskie danie, bogate w białko. W dodatku proste w wykonaniu i długo zachowujące świeżość.
Świetnie się sprawdzają się nie tylko jako danie obiadowe, ale też na śniadanie lub na kolację.
Falafele to przysmak bliskowschodni, ale pozwoliłam sobie nadać im lekko słowiańską nutkę. Często jest traktowane jako szybka przekąska i świetnie konkuruje z kebabem… 😉
W trosce o Twoje zdrowie pulpety upiekłam w piekarniku. Dzięki temu są smaczniejsze i szybsze w wykonaniu.
Składniki (na około 11 falafelii):
- 2 szkl. suchej cieciorki,
- 2 jajka,
- 8 suszonych pomidorów z oliwy,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- ½ posiekanej cebuli,
- 4 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki oleju sezamowego,
- Łyżeczka gałki muszkatołowej,
- Łyżeczka cynamonu,
- Łyżeczka słodkiej papryki,
- Łyżeczka imbiru,
- Łyżeczka kuminu/kminu rzymskiego,
- Łyżeczka sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczka soli i pieprzu,
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zalej wodą, tak aby była całkowicie zanurzona i pozostaw ją na noc.
- Następnego dnia przepuść przez maszynkę do mięsa cieciorkę i pomidory.
- Cebulę zeszklij na oleju kokosowym.
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i uformuj z nich pulpety.
- Piecz je na papierze do pieczenia w 180˚C przez 15 minut, a następnie odwróć je na drugą stronę i po 15 minutach zakończ pieczenie.
Jeśli nie masz maszynki do mięsa, to ciecierzycę możesz niezbyt dokładnie zblendować.
Moim jednak zdaniem falafele są smaczniejsze, gdy cieciorkę zmielimy maszynką do mięsa.
Falafele doskonale smakują z warzywami, surowymi bądź duszonymi.
Bardzo dobrze komponują się z grillowaną papryką, bakłażanem, pomidorem i cebulką.
Powyższe warzywa możesz również poddusić na maśle klarowanym/oleju kokosowym i przyprawić ziołami prowansalskimi.
Pulpety z ciecierzycy dobrze też się czują w towarzystwie brokułu lub surówek.
Polecam podawać je z sosem pomidorowym, keczupem lub bardziej tradycyjnie z sosem z pasty tahini (pasta tahini z odrobiną soku z cytryny i oliwy z oliwek).
Tak przygotowane pulpety z ciecierzycy można zjadać na śniadanie, obiad i kolację.
Można zrobić ich więcej i przez kilka dni przechowywać w lodówce.
Znasz falafele w takim wydaniu?
Daj znać, z czym je zwykle jadasz.
Smacznego dnia życzę!
Ps. Zobacz też:









Wygladają obłednie nie mam maszynki do mięsa łe łe
Blender też da rade 🙂
Mniam! Aż ślinka cieknie. Ciekawy przepis. Zapisuje i na pewno wypróbuje 🙂
Dziękuję 🙂 U mnie w domu ten przepis robi furorę, więc pomyśłałam, że może i Wam się przyda 🙂
muszę wypróbować, bo idealnie wpisuje się w moją dietę i lubię takie smaki ♥
Cieszę się, że mogłam pomóc:) Życzę smacznego i koniecznie proszę się pochwalić swoim dziełem 🙂 Czekam na fotkę 😉
Nigdy nie jadła takie dania, ale to tylko dobry powód żeby Twój przepis wypróbować. Dzięki za inspirację
Polecam, zawsze coś nowego:)
Danie, o którym słyszałam 5 000 razy, a dalej go nie zrobiłam.
Inspiracja na sobotni obiad jest!
Ja też całe wiki słysząłam o falafelach, często je widywałam, aż nadszefłten czas, gdy sama je zrobiam. Nim wrzuciłam przepis troche ekserymentowałam z nimi, chciałam się podzelić z Wami najlepszą wersją tego specjału jaką znam 🙂
Pycha! Przymierzam się do kupienia manualnej maszynki i będę robić falafele! <3
Super, to proszę się pochwalić zdjęciem swego dzieła 🙂
Wyglądają pysznie! A ja dopiero odkryłam niedawno ciecierzycę, na pewno wypróbuję!
Ciecierzyca jest świetna – można robić z niej pasty do chleba, ciastka czy pulpety 😉
Ale mi narobiłaś apetytu! Zapisuję przepis, wrócę z urlopu to robię.
Miłego urlopowania się:) A później smacznego 😉
Chodzą za mną od dwóch tygodni! ❤❤❤ muszę je w końcu zrobić ! Twoje wyglądają bosko!
Dziękuję;) Życzę smacznego 🙂 Za mną też długo chodziły, aż się doczekały 😉
jak to pysznie wygląda;D
a jak smakuje 😉
Zachęciłaś mnie 🙂 Sprawdziłam zawartość szafki i wszystko jest. Będę robić 🙂
Wyglądają obłednie
Pozdrawiam serdecznie
Renata
Starałam się 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziś robiłam podobne, tylko dodawałam jeszcze kaszy jaglanej 🙂 Są mega pyszne 🙂
Z jaszą jaglaną jeszcze nie robiłam pulpetów w piekarników, ale to jest myśl! Dziękuję za pomysł, chętnie go wypróbuję 🙂
Jestem wege i uwielbiam kotleciki z ciecierzycy, soczewicy czy fasoli. One zawsze wychodzą i zawsze są super <3
Z fasoli jeszcze nie robiłam – to wyzwanie dla mnie;)
Ja nie jestem wege, ale nie widzę przeszkód w łączeniu kuchni mięsożernej z roślinną 🙂
Uwielbiam falafele – szczególnie te w wersji pieczonej 🙂 Tylko ja robię w formie małych kuleczek 🙂
Kołeczek jeszcze nie robiłam – to jest myśl! Dziękuję 🙂
Tytuł MISZCZ! :DD
A ja nareszcie wiem jak to zrobić- dzięki 😀
Ale cieciorka ma być nieugotowana ?
Tylko namoczona i puszczona przez maszynkę ?
Cieciorka ma byc surowa i namoczona przez noc. Nie gotujemy jej, piekarnik zalatwi reszte.
bardzo lubię takie bezmięsne kotleciki 🙂
Ja tez, mala odmiana ?