Sezon truskawkowy zobowiązuje, aby wyczarować z nich coś pysznego. 🙂
Przygotowałam dla Ciebie roladę biszkoptową – ciasto puszyste, wilgotne i niezwykle słodkie. 😉
Rolada należy do ciast oszczędnych, sekret jej smaku tkwi w dobrze ubitych białkach oraz drobno pokrojonych truskawkach.
Nie znajdziesz w tym cieście kremu, czy dżemu.
Za to będziesz się raczyć słodkim, miękkim biszkoptem, który dosłownie powala smakiem i aromatem truskawek. 😀
Składniki:
- 3 duże jajka,
- 50 g cukru,
- 3,5 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do podsypania blatu,
- 400 g truskawek bez szypułek
Przygotowanie:
Umyte i osuszone truskawki pokrój na cienkie kawałki, zasyp 2 łyżkami cukru pudru i odstaw.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dosypuj cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodaj kolejno żółtka i nadal ubijaj. Na koniec dodaj mąkę, całość delikatnie wymieszaj kopystką – im krócej tym lepiej.
Ciasto delikatnie przelej do formy (20x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź i piecz w 180˚C przez około 6-8 minut w termooobiegu.
Połóż na blat kuchenny papier do pieczenie i suto posyp go cukrem pudrem.
Ciasto zaraz po upieczeniu wyjmij razem z papierem z blachy, odwróć i połóż na wcześniej przygotowany blat. Górny papier delikatnie odklej i wyrzuć. Na tak przygotowane ciasto nakładaj truskawki od krótszego boku, zostaw sobie 1 cm marginesu. Soku z truskawek nie dodawaj, wypij go.
Za pomocą papieru zwiń roladę i włóż do sylikonowej formy keksowej (kształt się utrzyma) i trzymaj przez 2 godziny w lodówce. Po wskazanym czasie zjedz roladę.
Gotową rolada zwinięta w papier, wygląda, jak cukierek czekający na rozpakowanie.
Truskawki, w lodówce dodatkowo puszczą sok i zestalą się z biszkoptową masą. Dlatego polecam dodawać do ciasta truskawki bez soku – jego nadmiar mógłby rozmiękczyć ciasto.
Celowo piekę biszkopt na małej blaszce, im będzie grubszy i puszysty tym lepiej dla truskawek i ich soków.
Gdyby po zwinięciu rolady wypadło trochę truskawek, to po bokach dopchnij je łyżką.
Ciasto polecam zjeść po maksymalnie 3 godzinnym leżakowaniu w lodówce.
Zapewniam, że szybko zniknie z Twojego stołu. Rolada powinna dać się podzielić na ok. 6 – 8 porcji.
Życzę smacznego dnia! 😀
Ps. Taka rolada genialnie smakuje z domowymi lodami mailinowymi 🙂
Polecam Ci również inną Roladę Biszkoptową z truskawkami i serkiem ricotta
Bardzo fajny i prosty przepis 🙂 Rozumiem, że z innymi owocami też spokojnie możemy ją zrobić?
Jasne, byle nie były zbyt soczyste, bo rolada rozmięknie 🙂
Idealny deser na taki ciepły dzień jak dziś! 🙂
Święta słowa 😀
Rolada prezentuje się obłędnie!!! 🙂
Rolada wygląda bosko. Fajny i łatwy przepis… 😉
Bardzo mi miło 🙂
To najprostrzy przepis na roladę, jaki znam.
A niebawem będzie jeszcze jeden z tej serii 🙂
Wygląda bardzo apetycznie ❤❤❤
Dziekuje, uwielbiam ten deser 🙂
Aż ekran poplulam <3
Jak to cudowanie wygląda! Aż chce się ruszyć tyłek z kanapy i zrobi takie cudo we własnym domu! 🙂
O! To na dziś 🙂 Idealny deserek! Kradnę pomysł!
Spadłaś mi z nieba! Właśnie szukam jakiegoś fajnego przepisu na ciasto, a nie jestem specjalistką od pieczenia 🙂 Mam nadzieję, że podołam 🙂
Musze spróbować, mało piekę, więcej gotuję ale ten przepis wygląda na dość łatwy. Może z jagodami zamiast truskawek.
Bardzo ciekawy przepis 🙂 muszę wypróbować
Zachecam, bo latwiej juz sie chyba nie da 😉