Rolada biszkoptowa z truskawkami i serkiem ricotta

Dziś prezentują kolejną łatwą roladę biszkoptową, ale tym razem z bogatszym nadzieniem. 😉

Ciasto jest puszyste i słodkie, a dodatek ricotty uszlachetnia jego smak. Całość więczą truskawki, które o tej porze roku są pozycją obowiązkową we wszelkiego typu deserach i ciastach. 😀

 

Składniki – biszkopt

– 100 g cukru pudru,

– 100 g mąki pszennej,

– 5 jajek,

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

– pół łyżeczki proszku do pieczenia,

– szczypta soli

 

Składniki – nadzienie:

– 500g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki,

– 200g serka risotta,

– 2 łyżeczki cukru pudru,

– 1 cukier waniliowy

Przygotowanie:

Jajka miksuj na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, przez około 5 minut. Po wyjęciu mieszadeł powinny powstać wzorki na jajecznej masie.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę dodaj w 3 turach do masy jajecznej. Miksuj bardzo delikatnie na wolnych obrotach. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Im krócej miksujesz, tym ciasto wyższe wyrośnie.

 Gotowe ciasto wlej do blachy (29x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180˚C w termoobiegu.

Połóż na blat kuchenny papier do pieczenie i suto posyp go cukrem pudrem.

Ciasto zaraz po upieczeniu wyjmij razem z papierem z blachy, odwróć i połóż na wcześniej przygotowany blat. Górny papier delikatnie odklej i wyrzuć.

Za pomocą papieru zwiń roladę i włóż do sylikonowej formy keksowej (dzięki temu kształt się utrzyma) i pozostaw na chwilę w lodówce.

 Ricotte dokładnie, ale krótko zmiksuj z cukrami.

Roladę biszkoptową rozwiń, szybko posmaruj serkiem, pozostawiając 1 cm marginesu i posyp truskawkami. Ciasto ponownie zroluj i umieść w lodówce na około 2 godziny. Po wskazanym czasie ciasto zestali się z kremem. Ciasto trzymaj w lodówce, wyjmuj tylko na czas jedzenia.

 

Życzę smacznego dnia! 😀

Rolada biszkoptowa z kremem
Rolada biszkoptowa z ricotta i truskawkami

 

 

(Odwiedzono 2 082 razy, 1 wizyt dzisiaj)

12 Replies to “Rolada biszkoptowa z truskawkami i serkiem ricotta”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *