Dziś prezentują kolejną łatwą roladę biszkoptową, ale tym razem z bogatszym nadzieniem. 😉
Ciasto jest puszyste i słodkie, a dodatek ricotty uszlachetnia jego smak. Całość więczą truskawki, które o tej porze roku są pozycją obowiązkową we wszelkiego typu deserach i ciastach. 😀
Składniki – biszkopt
– 100 g cukru pudru,
– 100 g mąki pszennej,
– 5 jajek,
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
– pół łyżeczki proszku do pieczenia,
– szczypta soli
Składniki – nadzienie:
– 500g truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki,
– 200g serka risotta,
– 2 łyżeczki cukru pudru,
– 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Jajka miksuj na najwyższych obrotach z cukrem pudrem, przez około 5 minut. Po wyjęciu mieszadeł powinny powstać wzorki na jajecznej masie.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę dodaj w 3 turach do masy jajecznej. Miksuj bardzo delikatnie na wolnych obrotach. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Im krócej miksujesz, tym ciasto wyższe wyrośnie.
Gotowe ciasto wlej do blachy (29x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180˚C w termoobiegu.
Połóż na blat kuchenny papier do pieczenie i suto posyp go cukrem pudrem.
Ciasto zaraz po upieczeniu wyjmij razem z papierem z blachy, odwróć i połóż na wcześniej przygotowany blat. Górny papier delikatnie odklej i wyrzuć.
Za pomocą papieru zwiń roladę i włóż do sylikonowej formy keksowej (dzięki temu kształt się utrzyma) i pozostaw na chwilę w lodówce.
Ricotte dokładnie, ale krótko zmiksuj z cukrami.
Roladę biszkoptową rozwiń, szybko posmaruj serkiem, pozostawiając 1 cm marginesu i posyp truskawkami. Ciasto ponownie zroluj i umieść w lodówce na około 2 godziny. Po wskazanym czasie ciasto zestali się z kremem. Ciasto trzymaj w lodówce, wyjmuj tylko na czas jedzenia.
Życzę smacznego dnia! 😀
Uwielbiam i truskawki i ricottę!Wychodzi, że to przepis w sam raz dla mnie! 🙂
Zapisuje i jutro robie wyglada smakowicie 🙂
Uwielbiam roladę, spróbuj zamiast biszkoptowej, zrobić bezową. Pycha!
Masz sprawdzony przepis? 🙂
mniam, jak dla mnie super:)
Hehe, dla mnie tez 😉
Ależ nabrałam ochoty na takie cudo. Muszę jutro przygotować! 🙂
Ciesze sie 🙂 Smacznego I koniecznie czekam na wiesci, jak wyszlo 🙂
Biorę wszystko co z truskawkami 😀
Nie dziwie sie, truskawki sa pyszne 🙂
Uwielbiam każdy składnik z osobna i jeszcze bardziej wszystkie razem. Super przepis
Uwielbiam takie rolady! Nie robiłam ich już kilka lat, ale może teraz spróbuje 🙂