Kolorowe naleśniki polecają się na obiad. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze piękne i szybkie w przygotowaniu. Oryginalny pomysł na powszechnie znane danie. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się bardzo szybko. Spełni oczekiwania najbardziej wybrednych smakoszy. Polecam je również dzieciom, no ale każdy z nas w większym lub mniejszym zakresie jest dzieckiem 😉 .
Naleśniki można podać jako samodzielne danie lub wzbogacić je farszem – proponuję mięsny. Jako dodatek do farszu można wykorzystać mięso z poprzedniego obiadu, dzięki temu nic się nie zmarnuje, a Ty zaoszczędzimy czas spędzony w kuchni 🙂 .
Kolorowe naleśniki – przepis:
Składniki na ciasto:
- 400 ml mleka krowiego/roślinnego,
- 160 ml wody,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki roztopionego masła klarowanego + tłuszcz do smażenia,
- 1 garść posiekanego świeżego szpinaku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka soku buraczanego
Przygotowanie:
- Mleko, wodę, mąkę, jaka i roztopione masło dokładnie wymieszaj ze sobą.
- Rozlej ciasto do 3 misek: do jednej dodaj kurkumę, do drugiej sok buraczany, a do trzeciej drobno posiekany szpinak. Zawartość naczyń dokładnie wymieszaj.
- Smaż naleśniki na rozgrzej patelni teflonowej z dodatkiem masła klarowanego/oleju kokosowego.
- Do naleśników dodaj farsz i zwiń je w rulon, całość podgrzej w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 4 minuty.
Kolorowe naleśniki – rady:
Intensywność koloru naleśników zależy od dodanych do nich składników. Sok buraczany oraz kurkuma skutecznie „zafarbuje” ciasto. Aby szpinak również tak się zachował sugeruję posiekać go, dodać do ciasta i całość potraktować blenderem. Wówczas Twoje naleśniki zachwycą pełnią barw 🙂 .
Życzę smacznego dnia! 😀
Zobacz też inne naleśniki:
Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub link w jego opisie, aby przejść do przepisu.



https://www.zjem-cie.pl/rolada-nalesnikowa-z-twarogiem/



https://www.zjem-cie.pl/nalesniki-z-jajecznym-nadzieniem-pyszne/



https://www.zjem-cie.pl/wypchaj-nalesnika-farszem-szpinakowym-z-curry-a-nie-pozalujesz/
Zarówno dzieci jak i dorośli na pewno będą zachwyceni takimi naleśnikami 😀 Mały dodatek, a bardzo urozmaica potrawę.
superowo wyglądają
polecam ciemnie naleśniki kakaowe
http://www.obzarciuch.pl/2013/10/nalesniki-kakaowe.html
pozdrawiam!
fajny pomysł
polecamy nasze zielone naleśniki
http://www.rondel.pl/2016/04/nalesniki-szpinakowe.html
Dzięki, chętnie się zapoznam;) Miłęgo dnia 🙂
Pyszności – zapraszam na nalesniki owsiane z musem jabłkowym i domowymi orzechami karmelizowanymi
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/01/nalesniki-owsiane-z-musem-jabkowym.html
smacznie pozdrawiam
aż szkoda jeść, polecam swojskie domowe wyroby smakiem jak od babci http://blog.winoiser.com
Też przepadam – naleśniki to taki wdzięczny temat – można je zrobić na 1000 sposoób, jak nie więcej 😉
Dokładnie, w łatwy sposób można przemycić warzywa, a dzieci, jaki dorośli będą zachwyceni 😀
Ale narobiłaś smaka. Chyba dziś na kolację naleśniki zrobię. Mój syn pewnie będzie Ci wdzięczny za podpowiedź kolacyjną. W kolorowych trochę warzyw przemycę, ale o tym cicho sza 😀
To będzie nasz sekret;)
Fajny pomysł, no i wyglądają obłędnie 🙂
Bardzo pomysłowe. Podoba mi się 🙂
Pomysłowe i szybkie w wykonaniu:) Więc można z nadzieniem zaszaleć 😉
Pomysłowo, pięknie i kolorowo! Takie barwne naleśniki zjadłabym również na słodko.
I to jest myśl:) Następnym razem zrobię je na słodko 🙂
Uwielbiamy takie kombinacje! W naszej kuchni zawsze wszystko musi być inaczej – jak burgery to z buraka, jak pasztet to z selera, a jak naleśniki – to z różnymi zdrowymi dodatkami i na przykład na bazie mąki gryczanej 🙂 Pozdrawiamy! 🙂
Świetne naleśniki. Do siebie zapraszam na naleśniki na słodko z ciasta maślanego
http://bulkazchlebem.pl/nalesniki-na-slodko/
Zielone naleśniki robiłam ze szpinakiem i wychodziły naprawdę spoko 🙂
SZpinak fajnie urozmaica. Niby zwykłe naleśniki, ale smakują i wyglądają obłędnie 🙂