Fantazyjny krem z brokuła

Dziś na pierwsze danie serwuję sycącą zupę krem z brokułów. Danie jest z mrożonych warzyw, więc jego wykonanie nie zajmie duże czasu.

Zupa nie zawiera mięsa, więc wegetarianie mogą się na nią skusić:)

 

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (ok 450 g),
  • garść mrożonej włoszczyzny,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 kulki ziela angielskiego,
  • prostokątny serek topiony – śmietankowy,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki masła,
  • bazylia,
  • oregano,
  • sól i pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Wlać do garnka 2 litry zimnej wody, dodać do niej włoszczyznę i doprawić solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi z zielem angielskim. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mocnym ogniu przez 20 minut.
  2. W tym czasie na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę.
  3. Do ugotowanej włoszczyzny dodajemy podsmażoną cebulę oraz różyczki zamrożonego brokuła.
  4. Następnie dodajemy pozostałe przyprawy, serek śmietankowy oraz rozgnieciony czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż serek się rozpuści.
  5. Na koniec miksujemy zawartość garnka i zabielamy śmietaną.
  6. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Amatorzy zup będą zachwyceni, krem z brokuła jest smaczny i sycący.

Smacznego!:)

(Odwiedzono 380 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *