Dziś na pierwsze danie serwuję sycącą zupę krem z brokułów. Danie jest z mrożonych warzyw, więc jego wykonanie nie zajmie duże czasu.
Zupa nie zawiera mięsa, więc wegetarianie mogą się na nią skusić:)
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych brokułów (ok 450 g),
- garść mrożonej włoszczyzny,
- 2 listki laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- prostokątny serek topiony – śmietankowy,
- 4 łyżki śmietany,
- 2 łyżki masła,
- bazylia,
- oregano,
- sól i pieprz
- grzanki lub groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Wlać do garnka 2 litry zimnej wody, dodać do niej włoszczyznę i doprawić solą, pieprzem oraz liśćmi laurowymi z zielem angielskim. Doprowadzić do wrzenia i gotować na mocnym ogniu przez 20 minut.
- W tym czasie na maśle podsmażyć poszatkowaną cebulę.
- Do ugotowanej włoszczyzny dodajemy podsmażoną cebulę oraz różyczki zamrożonego brokuła.
- Następnie dodajemy pozostałe przyprawy, serek śmietankowy oraz rozgnieciony czosnek. Całość gotujemy na średnim ogniu, aż serek się rozpuści.
- Na koniec miksujemy zawartość garnka i zabielamy śmietaną.
- Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Amatorzy zup będą zachwyceni, krem z brokuła jest smaczny i sycący.
Smacznego!:)
(Odwiedzono 380 razy, 1 wizyt dzisiaj)