Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami – kryzysowy obiad w 10 minut

Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami, to pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie zajmuje tyle czasu ile trwa gotowanie makaronu. Danie jest proste, sycące i zawiera sporą dawkę chrupiących warzyw. Polecam amatorom cukinii oraz prostej i szybkiej kuchni.

Ten przepis możesz potraktować, jako pomysł na… Tak łatwo można go zmienić pod zawartość własnej lodówki. Ale dla mnie najważniejszą jego cechą jest smak i szybkość.


Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami – przepis:

Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Składniki dla 1 głodnej osoby:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 3 suszone pomidory (u mnie z oleju),
  • 5 łyżek bulionu lub wody (u mnie woda z gotowania makaronu),
  • czubata łyża Parmezanu lub Grana Padano,
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego,
  • sól, pieprz, ostra wędzona papryka i tymianek do smaku

Przygotowanie:

  1.  Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2.  Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę, a następnie dodaj do niej posiekaną w kostkę cebulę i drobno pocięty czosnek. Całość delikatnie zeszklij.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w ćwiartki cukinię i posiekane suszone pomidory. Całość przypraw i zalej 5 łyżkami bulionu lub wody.
  4. Warzywa duś na wolnym ogniu przez 4 minuty.
  5. Na koniec do dodaj do nich ugotowany makaron, ser i całość wymieszaj.

Przed podaniem możesz danie posypać posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą, jeśli została Ci po świętach 🙂

Życzę smacznego!


Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami

Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami – rady:

Pomidory – możesz użyć świeżych lub suchych bez oleju. W pierwszym przypadku wystarczy 1 pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę. Wracając do ususzonych pomidorów, to jeśli nie są w oleju, to warto zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut. A następnie odsączyć, pokroić i dodać do dania.

Makaron – u mnie jest pełnoziarnisty, bo cenię go za smak i sytość jaką daje. Ale jeśli wolisz, to możesz go wymienić na pszenny.

Bulion – jeśli go nie masz, jak ja dziś, to nie idź na skróty i nie używaj tego z kostki. Dodaj wodę w której gotował się makaron. A jeśli użyjesz soczystych świeżych pomidorów, to możesz pominąć bulion. Fajną opcją jest też dodanie odrobiny białego półwytrawnego wina w miejsce bulionu. Procenty wyparują, a smak delikatny smak wina pozostanie.

Oliwa z oliwek – nie obawiaj się, że cała jej dobroć wyparuje wraz z wysoką temperaturą na patelni. W tym wypadku temperatura jest niska, warzywa pozostają chrupkie, a oliwa ma jedynie podkreślić ich smak.

Zobacz też inne dania z makaronem:

Szybkie spaghetti z pomidorów – obiad w kwadrans
Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka
Makaron w sosie śmietankowym – klasyka wymiata

Szukasz kulinarnych inspiracji?

Spotkajmy się też w mojej kulinarnej grupie lub na Fan Page Bloga na Facebooku a także na Instagramie.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

(Odwiedzono 296 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *