Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami, to pomysł na szybki i smaczny obiad. Jego przygotowanie zajmuje tyle czasu ile trwa gotowanie makaronu. Danie jest proste, sycące i zawiera sporą dawkę chrupiących warzyw. Polecam amatorom cukinii oraz prostej i szybkiej kuchni.
Ten przepis możesz potraktować, jako pomysł na… Tak łatwo można go zmienić pod zawartość własnej lodówki. Ale dla mnie najważniejszą jego cechą jest smak i szybkość.
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami – przepis:
Składniki dla 1 głodnej osoby:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cukinia,
- 3 suszone pomidory (u mnie z oleju),
- 5 łyżek bulionu lub wody (u mnie woda z gotowania makaronu),
- czubata łyża Parmezanu lub Grana Padano,
- 50 g makaronu pełnoziarnistego,
- sól, pieprz, ostra wędzona papryka i tymianek do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na patelni delikatnie rozgrzej oliwę, a następnie dodaj do niej posiekaną w kostkę cebulę i drobno pocięty czosnek. Całość delikatnie zeszklij.
- Następnie dodaj pokrojoną w ćwiartki cukinię i posiekane suszone pomidory. Całość przypraw i zalej 5 łyżkami bulionu lub wody.
- Warzywa duś na wolnym ogniu przez 4 minuty.
- Na koniec do dodaj do nich ugotowany makaron, ser i całość wymieszaj.
Przed podaniem możesz danie posypać posiekaną natką pietruszki lub rzeżuchą, jeśli została Ci po świętach 🙂
Życzę smacznego!
Szybki makaron z cukinią i suszonymi pomidorami – rady:
Pomidory – możesz użyć świeżych lub suchych bez oleju. W pierwszym przypadku wystarczy 1 pomidor bez skórki i pokrojony w kostkę. Wracając do ususzonych pomidorów, to jeśli nie są w oleju, to warto zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka minut. A następnie odsączyć, pokroić i dodać do dania.
Makaron – u mnie jest pełnoziarnisty, bo cenię go za smak i sytość jaką daje. Ale jeśli wolisz, to możesz go wymienić na pszenny.
Bulion – jeśli go nie masz, jak ja dziś, to nie idź na skróty i nie używaj tego z kostki. Dodaj wodę w której gotował się makaron. A jeśli użyjesz soczystych świeżych pomidorów, to możesz pominąć bulion. Fajną opcją jest też dodanie odrobiny białego półwytrawnego wina w miejsce bulionu. Procenty wyparują, a smak delikatny smak wina pozostanie.
Oliwa z oliwek – nie obawiaj się, że cała jej dobroć wyparuje wraz z wysoką temperaturą na patelni. W tym wypadku temperatura jest niska, warzywa pozostają chrupkie, a oliwa ma jedynie podkreślić ich smak.
Zobacz też inne dania z makaronem:
Szybkie spaghetti z pomidorów – obiad w kwadrans
Szybka chińszczyzna z piersią z kurczaka
Makaron w sosie śmietankowym – klasyka wymiata
Szukasz kulinarnych inspiracji?
Spotkajmy się też w mojej kulinarnej grupie lub na Fan Page Bloga na Facebooku a także na Instagramie.
Pozdrawiam smacznie!
Anna Lena
ze Zjem Cię!
Jak ktoś nie ma dużo czasu na gotowanie, to przepis jest dla niego 🙂
Ja dodam jeszcze od siebie, że to przepis dla każdego, kto lubi dobrze zjeść 🙂
Ale super przepis, jutro na pewno zrobię na obiad 🙂
I jak smakowało? 🙂
Ten przepis na stałe zagościł w mojej kuchni. Niestety często zostaję dłużej w pracy i czasem brakuje czasu na ogarnięcie dzieci, obiadu i domu. Wtedy zawsze sięgam po ten przepis. Przygotowanie jest bardzo szybkie i co najważniejsze wszystkim domownikom smakuje. Chętnie wypróbuję też inne pomysły na takie szybkie dania obiadowe 🙂
Dziękuję za miłe słowo -cieszę, że danie wszystkim smakuje. Ma Pani dużo na głowie, a i tak sama gotuje – to się nazywa postawa godna naśladowania! Wszystkiego dobrego i więcej czasu tylko dla Pani 🙂