Naleśniki czekoladowe – pijane od rumu i ciemne od kakao :)

Naleśniki czekoladowe, można przygotować na wiele sposobów. Dodatek kakao sprawia, że ciasto stanie się przyjemnie ciemne i lekko wytrawne. Rum zaś podkreśli intensywny czekoladowy smak. Cienkie naleśniki z rumem i kakao doskonale smakują w połączeniu ze słodkim dżemem: z wiśni, malin lub porzeczek.

Naleśniki z rumem często serwuję podczas rodzinnych imprez, zwłaszcza w karnawale. Wtedy smaruje je dżemem z porzeczek, posypuję migdałowymi płatkami i całość zwijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu powstaje czekoladowa przekąska, która dodatkowo chrupie podczas zjadania. Polecam spróbować 🙂

Naleśniki czekoladowe – przepis:

Składniki na ok 12-15 szt:

Naleśnki z kakao i rumem
Naleśniki czekoladowe
  • 250 g mąki (1 cała i 1 prawie pełna szklanka),
  • 3 jajka,
  • 1/2 l mleka (2 szklanki),
  • 4 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 łyżki rumu,
  • 2 łyżki oleju do ciasta i odrobina do smażenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru – można wymienić na ksylitol

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak aby powstała jednolita ciemna masa.
  2. Na patelnie wlej odrobinę tłuszczu i ją rozgrzej.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką porcję ciasta i smaż ją z obu stron. Im naleśniki czekoladowe będą cieńsze, tym będą smaczniejsze.

 

Naleśniki czekoladowe – rady:

Ciasto jest przewidziane dla cienkich naleśników. Im będą cieńsze tym będą lepiej smakować.

Do smażenia użyłam patelni o średnicy ok 17 cm. Ceramiczna powłoka sprawiła, że natłuściłam patelnie tylko raz – przed smażeniem. Na zwykłych patelniach warto to robić co 3 naleśniki.

Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml.

Rum – smażyłam je z dodatkiem zarówno ciemnego, jak i jasnego. Możesz go wymienić również na olejek rumowy jeśli nie stosujesz w kuchni alkoholu.

Naleśnki z kakao i rumem
Naleśniki czekoladowe

Lubisz naleśniki?

To koniecznie zobacz jeszcze te pyszności 🙂

Pełnoziarniste naleśniki + recenzja “Dietetyk na talerzu”
Naleśniki z prażonymi jabłkami (bezglutenowe) – ich słodycz uwodzi, uważaj! 🙂
Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem 😉
Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym – obłędne w smaku

Chcesz więcej?

Zapraszam Cię do mojej zamkniętej kulinarnej grupy na Facebooku.

Możesz tam zadać kulinarne pytania odnośnie: gotowania, pieczenia i Zero Waste w kuchni.

Ale przede wszystkim możesz pochwalić się swoimi kulinarnymi popisami i wymienić się przepisami z jej innymi uczestnikami.

Zapraszam i pozdrawiam smacznie

Anna Lena ze Zjem Cię!


(Odwiedzono 259 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

12 Replies to “Naleśniki czekoladowe – pijane od rumu i ciemne od kakao :)”

    1. Kiedyś smażyłam podobne z orkiszowej tortowej i też wyszły znakomite 🙂 Mąka kokosowa bardzo mocno chłonie wilgoć, więc w tym wypadku sugeruję poeksperymentować z jej proporcjami. Pozdrawiam smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *