Naleśniki czekoladowe, można przygotować na wiele sposobów. Dodatek kakao sprawia, że ciasto stanie się przyjemnie ciemne i lekko wytrawne. Rum zaś podkreśli intensywny czekoladowy smak. Cienkie naleśniki z rumem i kakao doskonale smakują w połączeniu ze słodkim dżemem: z wiśni, malin lub porzeczek.
Naleśniki z rumem często serwuję podczas rodzinnych imprez, zwłaszcza w karnawale. Wtedy smaruje je dżemem z porzeczek, posypuję migdałowymi płatkami i całość zwijam w rulon i kroję na mniejsze kawałki. Dzięki temu powstaje czekoladowa przekąska, która dodatkowo chrupie podczas zjadania. Polecam spróbować 🙂
Naleśniki czekoladowe – przepis:
Składniki na ok 12-15 szt:
- 250 g mąki (1 cała i 1 prawie pełna szklanka),
- 3 jajka,
- 1/2 l mleka (2 szklanki),
- 4 łyżki ciemnego kakao,
- 2 łyżki rumu,
- 2 łyżki oleju do ciasta i odrobina do smażenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru – można wymienić na ksylitol
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak aby powstała jednolita ciemna masa.
- Na patelnie wlej odrobinę tłuszczu i ją rozgrzej.
- Na rozgrzaną patelnię wlej niewielką porcję ciasta i smaż ją z obu stron. Im naleśniki czekoladowe będą cieńsze, tym będą smaczniejsze.
Naleśniki czekoladowe – rady:
Ciasto jest przewidziane dla cienkich naleśników. Im będą cieńsze tym będą lepiej smakować.
Do smażenia użyłam patelni o średnicy ok 17 cm. Ceramiczna powłoka sprawiła, że natłuściłam patelnie tylko raz – przed smażeniem. Na zwykłych patelniach warto to robić co 3 naleśniki.
Składniki odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml.
Rum – smażyłam je z dodatkiem zarówno ciemnego, jak i jasnego. Możesz go wymienić również na olejek rumowy jeśli nie stosujesz w kuchni alkoholu.
Lubisz naleśniki?
To koniecznie zobacz jeszcze te pyszności 🙂
Pełnoziarniste naleśniki + recenzja “Dietetyk na talerzu”
Naleśniki z prażonymi jabłkami (bezglutenowe) – ich słodycz uwodzi, uważaj! 🙂
Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym – obłędne w smaku
Chcesz więcej?
Zapraszam Cię do mojej zamkniętej kulinarnej grupy na Facebooku.
Możesz tam zadać kulinarne pytania odnośnie: gotowania, pieczenia i Zero Waste w kuchni.
Ale przede wszystkim możesz pochwalić się swoimi kulinarnymi popisami i wymienić się przepisami z jej innymi uczestnikami.
Zapraszam i pozdrawiam smacznie
Anna Lena ze Zjem Cię!
jak pysznie!
Miło mi to czytać 🙂 Zachęcam do skosztowania 🙂
uwielbiam naleśniki. uwielbiam czekoladę. już lecę smażyć ?
Naleśników z dodatkiem rumu jeszcze nie robiłam – ale będę musiała spróbować, bo prezentują się znakomicie.
Ja ostatnio ciągle smażę pancakeksy, ale zrobiłaś mi smaka na takie cieniutkie naleśniczki 🙂
Wyglądają tak, że tylko palce lizać! Ciekawe czy z mąki orkiszowe lub kokosowej też wyjdą?
Kiedyś smażyłam podobne z orkiszowej tortowej i też wyszły znakomite 🙂 Mąka kokosowa bardzo mocno chłonie wilgoć, więc w tym wypadku sugeruję poeksperymentować z jej proporcjami. Pozdrawiam smacznie 🙂
Uwielbiam takie naleśniki i pewnie nie tylko ja
Te naleśniki wyglądają przepysznie! Będę musiała je wypróbować przy najbliższej okazji
Mam dwa problemy z naleśnikami: po pierwsze, nigdy nie chce mi się ich smażyć, po drugie, wiecznie wychodzą mi za grube. 😀
Kocham naleśniki, to akurat przepis dla mnie, ale że z kakaem to nie pomyślałam 🙂
Wygląda smacznie musze spróbować
Zamiast gorzkiej czekolady można dodać trochę kawy. Doda gorzkiego smaku, ale i aromatu. Takie naleśniki można polać syropem klonowym albo miodem.
Rada od baristy jest zawsze cenna – następnym razem zrobię takie naleśniki z odrobiną kawy i dam znać, jak mi smakowały 🙂