Czekoladowe placuszki z bananem – szybkie i smaczne śniadanie w domu lub na wynos

Czekoladowe placuszki z bananem to jedno z ulubionych śniadań moich dzieci. Są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie potrzeba nawet miksera. To też super patent na wykorzystanie mocno dojrzałego banana. Takie placki świetnie się sprawdzą jako przekąska do szkoły lub podczas rodzinnego spaceru.

Z okazji Dni Dziecka na blogu zawitał przepis zarówno dla dużych, jak i małych dzieci. Koniecznie go sprawdź, bo dla mnie to placuszki idealne – szybkie, smaczne, łatwe i dzięki nim nic się nie marnuje w kuchni.


Czekoladowe placuszki z bananem – przepis:

czekoladowe placki z banana

Składniki na ok 12 szt:

  • 1 rozgnieciony banan (najlepiej mocno dojrzały),
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  1. Banan roznieć widelcem i dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj widelcem.
  2. Placki smaż z obu stron na suchej dobrze rozgrzanej patelni. 1 placek to 1 łyżka ciasta.

czekoladowe placki z banana
czekoladowe placuszki z bananem

Rady!

Jeśli zastanawiasz się dlaczego w przepisie nie ma cukru, to odpowiadam, że jest. Ale ukryty w bananie. Im starszy banan, tym jest słodszy. Moim zdaniem nie ma potrzeby dosładzać ekstra tych placków.

Ja swoje placki upiekłam na mące pszennej typ 405, ale śmiało możesz eksperymentować z rodzajami w mąk.

Zachęcam do zapisania się na:

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku Instagramie lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej  🙂

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię! 🙂

Zobacz też:

Bananowe omlety – szybkie i smaczne śniadanie
Racuchy z jabłkami na kefirze i sodzie – dobrze doprawione
Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy 🙂

(Odwiedzono 1 671 razy, 1 wizyt dzisiaj)

5 Replies to “Czekoladowe placuszki z bananem – szybkie i smaczne śniadanie w domu lub na wynos”

  1. Rewelacyjne! Jestem leniem w kuchni, a tu takie pyszne szybkie śniadanie 🙂 Przepis zapisuję koniecznie! Puszyste, fajne – zdrowe składniki, zupełnie zbędny cukier – są idealnie słodkie (a uwielbiam słodkości) i w końcu wiadomo do czego wykorzystać przejrzałe banany, których nikt w domu już nie chce jeść 😉 Dziękuję, dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *