Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą – słodka chwila w Twoim ręku

Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą, to niebo w gębie 🙂 Przepis jest prosty i szybki. A same babeczki obłędnie pyszne. Połączenie słodkiego banana, kuszącej czekolady i chrupiących orzechów zobowiązuje. Przekonaj się sama!

Przepis dostałam od mojego dziecka… Tak, tak 🙂 Córka była na urodzinach, podczas których wszystkie dzieci upiekły muffinki i je wspólnie zjadały. Wspaniały pomysł na imprezę, prawda? Ja trochę pozmieniałam recepturę pod swoje gusta, ale dzieciom i tak smakowało!


Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą – przepis:

Składniki na ok 12 szt:

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami

  • 1,5 szkl. Mąki pszennej białej,
  • 0,5 szkl. Mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 szkl. Erytrolu,
  • 1/4 szkl. Oleju,
  • 1 duże jajko,
  • opcjonalnie 1 białko,
  • 1 szkl. Maślanki,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1/2 szkl. Orzechów włoskich,
  • 50 g czekolady (u mnie gorzka)

 

Przygotowanie:

  1. Posiekaj orzechy i czekoladę, a banana rozgnieć widelcem.

  2. W dużej misce ubij na puch jajko i białko, a następnie dodaj banana i olej – całość wymieszaj.

  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj ze sobą maki, cynamon, słodziwo, proszek i sodę oczyszczoną.

  4. Połącz ze sobą zawartość obu misek, dodaj maślankę, orzechy i czekoladę. Całość zmiksuj i przelej do 2/3 wysokości papierowych papilotek.

  5. Piecz ok 25 minut w 180°C bez termoobiegu.

Gotowe babeczki pięknie wyrosną i się zarumienią. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem

 


 

Babeczki bananowe z orzechami i czekoladą – rady:

Maka

Ja chciałam przygotować nieco zdrowszą wersję babeczek, więc wymieszałam białą mąkę z pełnoziarnistą. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać z same białej mąki.

Białko

Miałam w lodówce ekstra białko, które pierwotnie miało wylądować w omlecie, ale skoro już i tak włączyłam piekarnik… Dodałam je do ciasta i dobrze mu to zrobiło 🙂 To takie małe zero waste w kuchni ;). Jednak jeśli nie masz nadmiarowego białka w lodówce, to zwyczajnie pomiń ten składnik 🙂

Maślanka

Nie wiem czy to widać po tym blogu, ale uwielbiam nabiał. Ale jeśli nie masz w lodówce maślanki ,to śmiało możesz ją wymienić na zwykłe mleko. Babeczki będą miały odrobinę inny smak, ale nadal będą pyszne.

Erytrol

Możesz go wymienić na taką samą ilość ksylitolu lub pół szklanki białego cukru.

Daj koniecznie znać, jak Ci smakowały bananowe babeczki z orzechami i czekoladą. A jeśli zrobisz im zdjęcie, to pochwal się nim na moim Fan Page na Facebooku. Życzę smacznego dnia!

.

Skosztuj też:

Zapraszam Cię na słodką podróż po babeczkach i muffinkach. Wystarczy, że „klikniesz: wybrany opis lub zdjęcie, a przepis pojawi się na Twoim ekranie. Zapraszam smacznie!

Babeczki z malinami
Muffinki z malinami – bez miksera i białego cukru

https://www.zjem-cie.pl/muffinki-z-malinami/
Bananowe babeczki
Szybkie muffinki bananowe bez miksera i cukru

https://www.zjem-cie.pl/muffinki-z-bananow/
Migdałowe babeczki
Muffinki migdałowe z czekoladą

https://www.zjem-cie.pl/muffinki-migdalowe/
(Odwiedzono 731 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *