Naleśniki z owocami i jogurtem, to hit obiadowy w upały. Moje dzieci je uwielbiają, o sobie już nie wspomnę. Szybko się je robi i można podać je z ulubionymi owocami. Ja dodatkowo polewam je bardzo prostym sosem czekoladowym. Danie wygląda efektownie, jest smaczne, łatwe i kolorowe. Dzięki jogurtowi i owocom doskonale syci i cieszy oko.
To jest propozycja dla dużych i małych amatorów naleśników. Naleśniki w tym wydaniu są nieco odchudzoną i zdrowszą wersją klasycznych. Ograniczyłam w nich ilość mąki i mleka, a zamiast serka dodałam jogurt. Polewa czekoladowa też jest zdrowszą wersją klasycznego sosu czekoladowego.
Naleśniki z owocami i jogurtem – przepis:
Składniki na ok 8 porcji:
Ciasto:
- 1 szkl. Mąki (u mnie orkiszowa tortowa),
- 2 szkl, mleka (u mnie pół na pół z wodą),
- 2 jajka,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego,
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
Nadzienie
- jogurt naturalny,
- ulubione owoce
Polewa czekoladowa:
- 1,5 łyżki surowego kakao
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksuj.
Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni teflonowej z odrobiną tłuszczu.
Gotowe naleśniki posmaruj jogurtem i dodaj owoce. Zroluj je lub wiń w kopertę.
Całość polej sosem czekoladowym – wszystkie jego składniki wymieszaj ze sobą i gotowe.
Naleśniki z owocami i jogurtem – rady:
Zanim zaczniesz smażyć naleśniki dobrze rozgrzej tłuszcz na patelni, dzięki temu placki nie będą „opite” tłuszczem.
Ja użyłam mąki orkiszowej tortowej, ale możesz ją wymienić na zwykłą pszenną.
W przepisie nie ma cukru, bo moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Słodycz owoców wystarczająco podkręca smak, o sosie czekoladowym już nie wspomnę 🙂
.
.
Zobacz też inne naleśniki:
Wystarczy „kliknąć” zdjęcie lub link w jego opisie, aby przejść do przepisu.
Chętnie bym takie zjadła na drugie śniadanie. MNIAM!
Super post. Oby tak dalej i czekam na więcej 🙂