Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów, to jedna z najważniejszych potraw na naszym wigilijnym stole. Latem specjalnie dla niej zbieramy i suszymy grzyby. Poza tym to taka nasza rodzinna tradycja. Dodatkowo przygotowanie takiej zupy, to tylko chwila.

Pamiętam, gdy jako dzieci znaleźliśmy prawdziwka giganta. Był tak duży, że po ususzeniu wystarczył na cały gar zupy grzybowej. I przyznam, że to była najlepsza zupa grzybowa w moim życiu.


Zupa grzybowa z suszonych grzybów – przepis:

Grzybowa ze śmietaną

Składniki:

  • 1,5 l wywaru z warzyw,
  • 50 g suszonych grzybów (prawdziwki lun podgrzybki),
  • 2/3 szkl. śmietany 12 lub 18%,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby opłucz na sicie zalej zimną przegotowaną wodą (ok 3 szklanki) i odstaw na całą noc.

  2. Na następny dzień dodaj do grzybów cebulę i gotuj je do miękkości – czyli około 30 minut.

  3. Połącz ze sobą wywar warzywny i wodę po gotowaniu grzybów. Same grzyby pokrój w paski i dodaj do zupy. Całość podgrzewaj.

  4. W szklance wymieszaj ze sobą śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Tak przygotowaną zawiesinę dolej do grzybowej i dokładnie wymieszaj.

  5. Zagotuj zupę, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Grzybową możesz podawać czystą lub z łazankami.


Zupa grzybowa z suszonych grzybów – rady:

Jeśli podczas gotowania grzybów cebula sczernieje, to niestety znak, że któryś z grzybów jest trujący. To rada zwłaszcza dla osób, które samodzielnie zbierają i suszą grzyby.

Po ugotowaniu zupy grzybowej warto usunąć z niej cebulę.

Zobacz też inne wigilijne przepisy:

Barszcz wigilijny na zakwasie – świąteczny smak tradycji
Zakwas na barszcz wigilijny – to ostatni moment, aby zdążyć z jego przygotowaniem
Pierogi z kapustą i grzybami – uniwersale ciasto i kilka słów o mrożeniu
Pierogi z serem na słodko – przepis testowany przez 3 pokolenia
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią – odchudzony smak tradycji
Pierniczki świąteczne ze śmietaną – Twój pierwszy przepis
Ryba w zalewie octowo-pomidorowej
Ryba w papilotach – czyli dorsz z pieca dla romantycznych i rozważnych
Jak upiec keks z bakaliami? Zobacz, upiecz i zjedz, a zakochasz się w tym smaku:)
Ekspresowy sernik z pomarańczową nutą – robi wrażenie smakiem i łatwością wykonania

Świąteczny prezent dla Ciebie!

Z okazji zbliżających się Świąt mam dla Ciebie prezent. Bezpłatny E-book z poradami, jak wykorzystać produkty, które zalegają Ci po świętach w lodówce. Wyjątkowo nie będą to tylko przepisy na słodkości i dania główne ? Klikaj poniższe zdjęcie lub przycisk pod nim i ciesz się tym E-bookiem.

Zero Waste w kuchni w ŚwiętaPobieram bezpłatnego E-booka

(Odwiedzono 308 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

2 Replies to “Zupa grzybowa z suszonych grzybów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *